MMF: Privatne kompanije da više ulažu u borbu protiv klimatskih promena

Međunarodni monetarni fond (MMF)
Foto: Getty Images

Marakeš – Političari treba da podstiču privatni sektor da više ulaže u borbu protiv klimatskih promena, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nazvanom „Klimatske raskrsnice: fiskalne politike u svetu koji se zagreva„.

U izveštaju koji je objavljen na godišnjem skupu MMF-a i Svetske banke (SB) u Marakešu navodi se da se kreatori politike suočavaju sa trilemom između postizanja klimatskih ciljeva, održivosti duga i političke izvodljivosti mera.

Jedini način za postizanje ovih zajedničkih ciljeva je pažljivo uravnotežena politika zasnovana na prihodima i potrošnji, navodi se u izveštaju koji je objavljen na sajtu MMF.

Određivanje cene emisija ugljenika je neophodan instrument, ali on mora da bude dopunjen i ulaganjem u tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika i fiskalnim transferima koji treba da pomognu ugroženim domaćinstvima, radnicima i zajednicama tokom zelene tranzicije.

Globalna koordinacija je od suštinskog značaja za podršku naporima ekonomija u razvoju u borbi protiv klimatskim promena, zaključuje se u izveštaju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…