MMF: Plate i penzije u Srbiji ne mogu da se povećavaju

Džejms Ruf, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Plate i penzije u 2016. godini u Srbiji treba da ostanu na trenutnom nivou, izjavio je  šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf.

"Trenutno ne projektujemo povećanje zarada", rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, naglasivši da će se o toj temi razgovarati krajem godine kada Misije MMF-a bude došla da razgovara o budžetu za 2017. godinu. 

On je dodao da je važno da se prvo postigne viši privredni rast koji će omogućiti veće prihode i da se ne požuruje previše i odobravaju velika povećanja. 

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kazao je da je potrebno da svako povećanje bude uskladjeno sa novim kriterijumima i da se postepeno eliminišu razlike koje postoje. 

Ruf je, takodje, kazao da se tokom posete Misije MMF-a Srbiji dosta razgovaralo o sektoru električne energije i potrebi da se restrukturira Elektroprivreda Srbije. 

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa cenom struje, on je kazao da to pitanje treba da se reši u razgovorima Vlade Srbije i Svetske banke, jer je ta finansijska institucija stručna za tu oblast.

"Ljudi treba da se naviknu na regulisane cene iz godine u godinu i to je praksa u svetu", rekao je Ruf.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim kazao je da je cena struje samo jedan od elemenata poslovanja EPS-a i da bi trebalo veću pažnju posvetiti poslovanju tog javnog preduzeća. 

"Kada EPS želi da poveća investicije bez ikakvih ušteda u radu, to znači da neko drugi mora to da plati", rekao je Deheng Kim.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…