Mladi u Srbiji i na Kosovu govore istim jezikom

Pomirenje izmedju Srba i Albanaca će dugo trajati i uz mnoštvo izazova, a za uspeh tog procesa potrebno je više aktivnosti mimo zvanične politike i što veće učešće mladih, zaključak je okruglog stola Pomirenje iz perspektiva mladih, koji je održan danas u Prištini.

Učesnici skupa složili su se da je ključ u češćoj razmeni i upoznavanju mladih iz Beograda i Prištine.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Djordje Bojović založio se za institucionalno organizovanje razmene mladih i pozvao vlade u regionu da formiraju zajedničko telo koje bi se time bavilo.

"Kada neko dodje u neki grad i tamo upozna ljude, sutra neće moći da puca na taj grad jer zna da tu ima prijatelja", kazao je Bojović i podsetio da u evropskim zemljama poput Nemačke ili Francuske postoje vladina tela koja se bave razmenom mladih.  

On je istakao da je važno suočiti se sa prošlošću i utvrditi činjenice kako se konflikti ne bi ponovili i u budućnosti.

"Kažu, vama sa dvadeset godina, ratni zločini nisu baš seksi tema. Treba imati na umu da, sve ono što ostane nerešeno iz prošlosti može da postane predmet sukoba u budućnosti", kazao je Bojović.

On je naveo da u saradnji Beograda i Prištine još uvek postoje institucionalne prepreke, ali da su kontakti sve češći.

Visar Hadžifazliu iz organizacije Ipsia istakao je da mladi ne treba da budu žrtve političkih procesa i sukoba.

"Da bismo postigli pomirenje potrebno je vreme, ne može preko noći. Dosta je izazova, ali ne treba stati", kazao je Hadžifazliu.

On smatra da trebno otvoreno pričati o problemima, kao i pratiti primere dobre prakse. Kao jedan od takvih primera on je pomenuo razmenu učenika muzičkih škola iz Srbije i sa Kosova, dogovori za njihove posete privode se kraju.

"Ne smemo da budemo žrtve politike i poruka mržnje", istakao je Hadžifazliu.

Auljona Kadriu iz obrazovne mreže PEN,  smatra da politika i loša iskustva iz prošlosti ne smeju da preovladaju.

"Mi nismo učestvovali u sukobima, nismo odgovorni za prošlost, ali smo odgovorni za budučnost i za to da stvorimo bolji ambijent”, kazala je Kadriu.   

Ona je navela da život na Kosovu nije lak za bilo koga, i da svi dele iste probleme, ali da je još teže ukoliko ste pripadnik manjinske zajednice, jer je tada diskriminacija izraženija.

"Teško je ako ste Albanac i nemate posao, ali je još teže ako ste Srbin i nemate zaposlenje", smatra Kadriu.

Mina Mirković iz organizacije Libero smatra da se treba baviti razbijanjem stereotipa, jer iskustvo pokazuje da kada se mladi upoznaju i medjusobno razgovaraju manje je predrasuda i mržnje.  

"Bitna je vršnjačka edukacija, jer vršnjaci  pričaju istim jezikom, oni se razumeju", kazala je Mirković.

Ona je ukazala da posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju jezika mržnje na internetu i u javnoj komunikaciji.

Učesnici skupa su se složili i da je obrazovni sistem veoma bitan u procesu pomirenja i ukazali da  treba povesti računa i o načinu na koji se interpretira i jezik kojim se u udžbenicima objašnjavaju neka dešavanja i sukobi iz prošlosti.

Zaključak je i da sporazumi potpisani na visokom političkom nivou nisu dovoljni za pomirenje, potrebno je što više konkretnih susreta, upoznavanja i saradnje, a bitnu ulogu u tome ima nevladin sektor.

Debata "Pomirenje iz perspektiva mladih" organizovana je u okviru projekta Kosovo Serbia:Live, koji zajednički sprovode Nezavisno udruženje novinara Srbije i prištinska agencija Kosova live.

Autor: Bojana Milovanović

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…