Mladi u medijima „targetirani“ kao glavni krivci za širenje zaraze

mladi

Beograd, 15. april 2021. – Ni „Batut“ ni Ministarstvo zdravlja nisu mogli da za Izveštaj o ljudskim pravima mladih u 2020. daju podatke o broju mladih koji su testirani na korona virus, koji su zaraženi ili se nalaze na bolničkom ili kućnom lečenju, ali su zato mladi u medijima „targetirani“ kao glavni krivci za širenje zaraze.

To je pokazalo istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).

Izveštaj Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP) ukazuje da su se mladi u Srbiji tokom 2020. suočavali sa brojnim izazovima kada je reč o ostvarivanju prava na rad, obrazovanje, slobodu kretanja i informisanost, a posebno se ističe nedostatak podataka o ostvarivanju prava na zdravlje i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Ni „Batut“ ni Ministarstvo zdravlja nisu mogli da nam daju podatke o broju mladih koji su testirani na korona virus, koji su zaraženi ili se nalaze na bolničkom ili kućnom lečenju, rekla je istraživačica BCLJP i jedna od autorki izveštaja Nevena Nikolić i upozorila da su, paradoksalno, mladi u medijima označeni kao ključni prenosioci zaraze.

Krizni štab je prednjačio u izjavama da su ‘krivi mladi’, a da nisu postojali mehanizmi komunikacije koji su bili prilagođeni mladima, i približavali im mere i preporuke u vezi sa pandemijom, ocenila je Nikolić.

Koautor izveštaja Luka Mihajlović istakao je da su mladi bili izuzetno pogođeni ograničavanjem slobode kretanja i merama poput policijskog časa, karantina ili zabrane ulaska u zemlju.

Te mere nisu targetirale isključivo mlade, ali su istraživanja ukazala da su mladi, a naročito na planu mentalnog zdravlja, bili izuzetno pogođeni i bili su prinuđeni da žive potpuno neshvatljiv život bez socijalnih kontakata, naglasio je Mihajlović.

Istraživanje u okviru izveštaja pokazalo je i da mladi čine čak trećinu kažnjenih zbog nepoštovanja policijskog časa, kao i da su licima od 18 do 30 godina izricane i nešto više novčane kazne od proseka.

Mladi pripadnici romske populacije su se susreli sa više izazova tokom pandemije od svojih vršnjaka, a naročito imajući u vidu da većina romske populacije nije mogla da ispuni kriterijume za poštovanje epidemioloških mera, upozorila je koautorka izveštaja Marina Simeunović.

Tokom pandemije urađeno je terensko mapiranje i pokazalo se da svako peto romsko domaćinstvo nema pristup vodi, 55 odsto nema pristup kanalizaciji, 24.000 domaćinstava nemaju struju i kada se to ima u vidu pitanje je kako bi mogli da se zaštite od korona virusa, ukazala je Simeunović .

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…