Mladi iz Srbije i Albanije digitalnim veštinama promovišu vrednosti OEBS-a

Beograd, 26. septembar 2016. – Petodnevna obuka o upotrebi digitalnih veština u cilju promovisanja vrednosti OEBS-a za mlade iz Albanije i Srbije, završena je 22. septembra 2016. godine u albanskom gradu Draču.  

Događaj je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji zajedno sa Prisustvom OEBS-a u Albaniji, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, Ministarstvom za socijalnu zaštitu i mlade Albanije i Krovnom organizacijom mladih Srbije (KOMS).

Učesnici su diskutovali i razmenili mišljenja o aktuelnim izazovima i percepciji mladih iz dve zemlje i ispitivali mogućnosti za unapređenje bilateralne i regionalne omladinske saradnje između omladinskih organizacija civilnog društva i šire.  Imali su priliku da steknu znanja u oblasti digitalnih veština i koriste ih za razvijanje zajedničkih inicijativa u skladu sa obavezama OEBS-a i memorandumom o razumevanju, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Srbiji.

''Tokom ove obuke našao sam se na prekretnici na kojoj su mreže postale veze, a stranci prijatelji,''istakao je Rej Kalaja iz organizacije Ecolevizja iz Albanije.

Omladinske organizacije i vlade dve zemlje prepoznale su potrebu za saradnjom i umrežavanjem.  Memorandum o razumevanju u oblasti saradnje mladih potpisali su  2014.godine premijeri Albanije i Srbije, u cilju povezivanja mladih.

''Kao jedna od predvodnica ovog puta, sigurna sam da će biti više omladinskih organizacija iz Srbije i Albanije koje će nam se pridružili i sarađivati i na regionalnom nivou,'' dodala je Mina Radončić iz Unije srednjoškolaca Srbije.

'',Mi smo odlučni da otklonimo barijere i umesto njih izgradimo mostove,'' složilo se oboje mladih učesnika.

Obuka koja je okupila 20 mladih, održana je u okviru projekta OEBS-a koji je sproveden uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke, u cilju jačanja regionalnog povezivanja mladih dvaju zemalja, navode iz Misije OEBS-a u Srbiji..

Misija OEBS-a u Srbiji i Pristutvo OEBS-a u Albaniji nastoje da doprinesu postojećim naporima, u duhu saradnje, tolerancije i prijateljstva među omladinom.  

Predstavništva OEBS-a na terenu u regionu, uključujući Prisustvo OEBS-a u Albaniji, takođe sarađuju sa novoosnovanom Kancelarijom za regionalnu saradnju mladih zapadnog Balkana, sa sedištem u Tirani, u oblasti promovisanja pomirenja kao i programa koji se tiču sećanja, različitosti, interkulturalne razmene, regionalne mobilnosti, učešća građana, i podržavanja demokratskih vrednosti.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…