Mladi: Evroskeptični i nezadovoljni životom u Srbiji

Na Fakultetu političkih nauka je održana prezentacija istraživanja stavova mladih o evropskoj integraciji Srbije. Istraživanje je u aprilu 2016. godine, sproveo Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa FPN-om i studentima druge godine.

Nakon prezentacije rezultata, usledila je debata u kojoj su učestvovale Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU, Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a i Ivana Radić Milosavljević, asistentkinja na Fakultetu političkih nauka. Istraživanje realizovano od 19. do 29. aprila na 979 ispitanika na teritoriji cele Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, a ispitivani su mladi od 15 do 29 godina.

Skup je otvorio dekan FPN-a, Dragan Simić, koji je istakao da mladi imaju bolji vid i oštrije oko i da je neophodno slušati njihovo mišljenje i stavove. Rezultate su prezentovali studenti koji su naveli da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ne podržava 33 odsto mladih, za 27 odsto njih je sasvim svejedno da li će Srbija biti u EU, a 12 odsto apsolutno podržava članstvo. Takođe, 42,6 odsto mladih smatra da bi Srbija u spoljnoj politici trebalo da se oslanja na Rusiju, 19,4 odsto na EU i 3,9 odsto smatra da bi oslonac trebalo tražiti u Sjedinjenim Državama.

Skoro 80 odsto mladih smatra da se stvari u Srbiji ne odvijaju u dobrom smeru, a na skali od jedan do pet prosečna ocena koju su ispitanici davali za stanje u Srbiji je 2,26.

Maja Bobić je konstatovala je da nije čudno što mladi smatraju da zemlja ne ide u dobrom pravcu, kada statistika pokazuje da je 50 odsto mladih nezaposleno. „Brine me što mladi imaju pozitivnu asocijaciju na sistem uspostavljen u EU, ali ne žele taj sistem u Srbiji. Poražavajući je i podatak da dve trećine mladih smatra da našem mentalitetu odgovara autoritarni sistem“, ukazala je Bobić.

Tanja Miščević smatra da rezultati pokazuju zbunjenost omladine u Srbiji i da je društvo omanulo u komunikaciji i povratnom razgovoru sa onima koji donose političke odluke. „Nisam pominjala lobiranje za članstvo u EU, već informisanje. Demokratija počiva na informisanom građanu koji može da donosi ispravne odluke“, naglasila je Miščević.

Ivana Radić Milosavljević, asistentkinja na Fakultetu političkih nauka na predmetu Politički sistem EU, ocenila je da se rezultati ne razlikuju mnogo od rezultata istraživanja javnog mnjenja ukupne poplacije u Srbiji i zaključila da bi bolje informisanje i obrazovanje nastavnika i profesora o Evropskoj uniji i procesima integracija doprinelo boljem razumevanju problematike članstva Srbije u EU.

Izvor: Evropski pokret u Srbiji 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…