Mladi da budu prioritet svih državnih resora

Mladi moraju da budu prioritet svih državnih resora, istaknuto je  na konferenciji o međusektorskoj saradnji "Misli na mlade" u organizaciji Krovne organizacije Mladi Srbije (KOMS).

Predsednik Upravnog odbora KOMS-a Marijan Cvetković istakao je da treba da se skrene društvu, a pre svega donosiocima odluka, pažnja da je važno da svi državni resori misle na mlade.

"Država koja trenutno mlade pozicionira kao socijalnu kategoriju, mora da pobegne sa te margine, jer su mladi zdrava kategorija i samo tako možemo očekivati da ćemo se i razvijati uzlaznom putanjom", rekao je Cvetković.

On je dodao da je cilj konferencije da pokrene međusektorsku saradnju, dodajući da je dobro što je Ministarstvo omladine i sporta prepoznalo značaj KOMS-a u prethodnom periodu, ali i da je isto tako važno i da svi ostali resori to urade, jer mladi moraju da budu prioritet svih državnih resora.

Ocenjujući da živimo u žemlji gde je vodeći problem mladih "nezapošljivost", dodao je da je to u stvari posledica, a da uzroci leže i u obrazovanju, samom sistemu rada, procesu zapošljavanja…

Cvetković je istakao da na konferenciji učestvuje više od 100 mladih iz cele Srbije, dodajući da će KOMS sumirati zaključke te konferencije.

"Značaj međusektorske saradnje ogleda se u tome da svako Ministarstvo u vrh svojih prioriteta stavi mlade, da napravi određene programe i usluge za njih", rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, dodajući da je to neophodno da se uradi na svim nivoima vlasti, odnosno, kako u Ministarstvima, tako i na pokrajinskom nivou, ali i u opštinama i gradovima.

Prema njegovim rečima, kao što penzioneri imaju zasluženo svoje mesto u društvu i brigu države, isto tako to treba da imaju mladi.

"Ubeđen sam da mladi jedino mogu da osete da država brine o njima ako svako Ministarstvo bude postavilo u vrh svoijih prioriteta, od zapošljavnja, obrazovanja, kulture, slobodnog vremena"…, rekao je Borovčanin.

Kako je istakao, sve to treba da bude uspostavljeno po objektivnom kriterijumu gde se vrednuje rad, znanje, zalaganje, čestitost i poštenje, umesto nekih drugih, aktuelnih vrednosti.

Borovčanin je ocenio da je važno što su konferenciju "Misli na mlade" pokrenuli upravo mladi, jer u Srbiji živi oko 1,5 miliona njih.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…