Mlade učiti da poštuju različitost i prednosti života u društvu bez diskriminacije i nasilja

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Beograd, 17. avgust 2016. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević ocenili su da je zajednički cilj Ministarstva i poverenika edukacija mladih o ljudskim pravima, ravnopravnosti i zaštiti od diskriminacije kroz obavezne školske programe, prenosi Beta.

U saopštenju iz kabineta Brankice Janković navodi se da je Šarčević bio u prvoj zvaničnoj poseti od kada je preuzeo dužnost, povereniku za zaštitu ravnopravnosti i da je potvrđena spremnost Ministarstva da učestvuje u projektu koji poverenik realizuje u saradnji sa UNICEF-om.

Projekat obuhvata izradu priručnika za zaposlene i roditelje o prepoznavanju diskriminacije u školama, izradu pripručnika za učenike i edukativnog materijala koji će deci i mladima objasniti njihovu ulogu u borbi protiv diskriminacije.

U tome će aktivno učestvovati panel mladih poverenika za zaštitu ravnopravnosti kako bi sadržaj bio što dostupniji mladima i u skladu sa njihovim očekivanjima i razumevanjem borbe protiv diskriminacije, navodi se u sapštenju.

Dogovorena je i zajednička organizacija obuke prosvetnih radnika i prosvetnih savetnika, inspektora i svih zaposlenih u sistemu obrazovanja.

Brankica Janković i ministar Šarčević smatraju da je takav pristup neophodan da bi mladi blagovremeno naučili da poštuju različitost i prednosti života u društvu bez diskriminacije i nasilja, piše u saopštenju.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…