Mito najčešće plaćaju velike kompanije uz znanje uprave

korupcija

Mito uglavnom plaćaju velike kompanije, obično sa znanjem svog rukovodstva, pokazala je nova analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o troškovima mita i korupcije u međunarodnom poslovanju.

Mito se češće daje i prima u razvijenim nego u zemljama u razvoju a uglavnom se nudi kako bi se dobili ugovori o javnim nabavkama. Najčešće se podmićuju zaposleni u državnim preduzećima i na carini, ali se mito daje i šefovima država i ministrima. U većinu slučajeva podmićivanja umešani su posrednici.

Vrednost mita u slučajevima koje je analizirao OECD dostiže u proseku 10,9% ukupne vrednosti transakcija i 34,5% profita, što odgovara sumi od 13,8 miliona dolara po podmićivanju, objavio je 2. decembra OECD.

Međutim, s obzirom na kompleksnost i skrivenu prirodu koruptivnih transakcija, ta vrednost bez sumnje predstavlja samo "vrh ledenog brega", upozorili su iz OECD.

Mito se uglavnom plaća da bi se dobio ugovor od državne ili kompanije pod kontrolom države u razvijenim zemljama, dok je u zemljama u razvoju to ređi slučaj, i većina davalaca i primalaca mita je iz bogatih zemalja.

Izveštaj o mitu u međunarodnom poslovanju zasnovan je na analizi više od 400 slučajeva zabeleženih širom sveta u kojima su kompanije ili pojedinci iz 41 zemlje potpisnice Konvencije OECD o borbi protiv podmićivanja bili umešani u podmićivanje.

Opširnije na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…