Mišljenje Agencije o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača

Agencija za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije podržava donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača kao jednog od najznačajnijih mehanizama u borbi protiv korupcije. Nacrt zakona koji je predstavljen javnosti može uz određena poboljšanja doprineti stvaranju odgovarajućeg pravnog okvira u ovoj oblasti.

Sugestije Agencije odnose se pre svega na nejasno određen redosled uzbunjivanja (unutrašnje, spoljašnje i uzbunjivanje javnosti), kao i neprecizno određene rokove u pogledu uzbunjivanja javnosti i spoljašnjeg uzbunjivanja ako su u obaveštenju sadržani tajni podaci. Dalje, potrebno je predvideti i drugi oblik privremene zaštite koju bi pružila neka druga institucija, a ne sud kako bi ova zaštita bila što efikasnija.

Agencija smatra da bi trebalo predvideti pravo uzbunjivaču na nagradu ukoliko uzbunjivanje dovede do pribavljanja javnih prihoda koji bi u suprotnom izostali, dok se Nacrt zakona opredeljuje za koncept koji ovo pravo ne predviđa.

Pojedine odredbe Nacrta sadrže rešenja koja mogu obeshrabriti potencijalne uzbunjivače da prijave moguće nepravilnosti. Recimo već na samom početku teksta, autori Nacrta predviđaju zabranu zloupotrebe uzbunjivanja. S druge strane, nejasno su definisane situacije u kojima uzbunjivači imaju pravo na zaštitu, što uvećava neizvesnost da će tu zaštitu i dobiti.

Ukazujemo i na to da su položaj i uloga Agencije za borbu protiv korupcije kao i drugih nezavisnih organa u sistemu zaštite uzbunjivača nedovoljno precizno određeni.

 

 

Mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača by DijalogNet

 

Izvor: Agencija za borbu protiv korupcije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…