Mišel: Tri stuba i ekonomski pakt EU za članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana

Šarl Mišel

Brisel, 27. januar 2020. – Evropska unija na tri stuba i poseban pakt za investicije i privredni rast treba da postave novi budući postupak za prijem u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, a već ovih dana će Evropska komisija dovršiti predlog nove metodologije za proširivanje, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Kako je saopštio Mišelov kabinet, on je u razgovoru s premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani naglasio da će preuređenje temelja i smernice za buduće odnose EU i zemalja Zapadnog Balkana biti u središtu pažnje Evropskog saveta idućih nedelja, a da će očekivana nova strategija nužno biti postavljena na tri stuba, za koje će se on snažno založiti.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da prvi stub mora biti to da se šefovi država ili vlada EU saglase kakav će biti pristup postupku prijema novih članica u idućim godinama.

To takođe znači da se, pošto članice Unije žele da reformišu i osavremene pristupni postupak kako bi taj proces bio uverljiv, ugradi veće poverenje i da mu se obezbedi snažnije političko rukovođenje, objasnio je Mišel.

Naglasio je da je za to, kao „i da bismo mogli da idemo napred„, takođe nužno da kandidati za članstvo i region ostvare opipljive rezultate u učvršćenju vladavine zakona, suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala.

Upravo to je neophodno da u raspravi sagledaju zemlje EU i, dodao je čelnik Evropskog saveta, „vrlo uskoro“ će Evropska komisija, pošto se posavetovala s vladama članica Unije, podneti predloge Evropskom savetu za modernizaciju načela i postupka proširivanja.

Drugi stub je da šefovi država ili vlada EU razmotre nove predloge Evropske komisije i daju jasne smernice za odluku o mogućem otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predočio je Mišel.

Za to je, stavio je on do znanja, nužna jednoglasnost u Evropskom savetu koji će razmotriti predloge Evropske komisije.

Treći stub je, po mom mišljenju, od ključnog značaja jer nam omogućava„, podvukao je predsednik Evropskog saveta, „da učinimo bitne korake u povezivanju s prva dva stuba„.

Taj treći stub je poziv koji ću podneti Evropskom savetu, da se usvoji istinski pakt za investicije i privredni rast na Zapadnom Balkanu„.

Pakt za investicije i privredni rast koji će omogućiti„, kazao je Mišel, “ da se razni instrumenti kojima raspolaže EU uvedu u igru – svi mogući instrumenti, uključujući one kojima se podstiče ekonomski razvoj, što je presudan uslov za poboljšanje socijalnih prilika i ohrabrenje svih oblika saradnje među zemljama„.

Reč je, istakao je on, „o regionalnom pristupu koji treba da doprinese učvršćenju tri pomenuta stuba„.

Budućnost Zapadnog Balkana mora biti usmerena u potpunosti ka Evropi i zato nam je nužno da nastavimo ovaj jasno ciljani i uređeni dijalog … a pozivam (zemlje regiona) da ujedno nastave da ulaže sve moguće napore u reforme, modernizaciju, posvećenost vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala„, zaključio je Mišel, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…