1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Mišel: Samit u Tirani je važan jer donosi konkretne angažmane na putu evropskih integracija

Mišel: Samit u Tirani je važan jer donosi konkretne angažmane na putu evropskih integracija

Foto: Tanjug

Tirana – Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je, na kraju samita EU Zapadni Balkan u Tirani, izjavio da je ovaj samit istorijski.

Dodao je i da je to sastanak na kome se piše istorija zbog toga što se  prvi put održao na Zapadnom Balkanu.

„Ovaj sastanak je važan zbog toga što donosi važne konkretne angažmane na putu integracije“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropkse komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Duboko verujem da će naša deca imati bezbedniju i prosperitetnu budućnost sa Zapadnim Balkanom u EU. Ta zajednička uverenost nas je sakupila ovde da bi radili na zajedničkim projektima“, izjavio je Mišel.

Svako od nas, kako kaže Mišel, ima svoj zadatak koji treba da ispuni da bi napredovale reforme u vladavini prava, reforme u pravosuđu i borbi protiv korupcije. A EU treba da podrži ove reforme na opipljiv način, istakao je on.

Mišel je kao primer naveo sporazum o romingu koji je potpisan u Tirani i koji predviđa smanjenje troškova cena roaminga između Zapadnog Balkana i EU od 1. oktobra 2023. godine.

Dogovoreni su zajednički projekti, rekao je Mišel, da bi se umanjile negativne posledice rata u Ukrajini u oblasti energetike, prehrambene bezbednosti i ekonomiji. Zbog toga je važno što je EU usvojila finanisijski paket, naveo je on.

Što se tiče migracija, Mišel je naglasio da je ova tema veoma „delikatna, senzitivna i izazovna“, a EU se suočila za teškoćama u ovom domenu.

Zbog toga je saradnja sa Zapadnim Balkanom fundamentalna za sve nas i hteo bih da izrazim zahvalnost što smo mogli poslednjih dana da napredujemo sa usklađivanjem vizne politike. Potrebne su dopunske odluke u danima što dolaze, ali ja sam optimista i uveren da će napredak biti postignut“, naglasio je Mišel.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…