Mišel: Ruska agresija razotkrila potrebu reforme Saveta bezbednosti UN

Foto: europe.eu

Njujork  – Ruska invazija na Ukrajinu razotkrila je hitnu potrebu da se reformiše „sklerotično i otežano“ globalno donošenje odluka u Ujedinjenim nacijama.

To je rekao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Mišel je izrazio podršku pozivima da se ograniči pravo veta u Savetu bezbednosti UN u vanrednim uslovima i da se proširi globalna zastupljenost tog tela.

Poslednjih 19 meseci, stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija bez ikakvog stida je vodila rat da osvoji susednu zemlju“, rekao je Mišel.

Ocenio je da Rusija može čak da zloupotrebi pravo veta da spreči sankcije protiv sebe, pa čak i da koristi Savet bezbednosti za „širenje propagande, dezinformacija i laži„.

Ovaj sistem Ujedinjenih nacija je danas sklerotičan i sputan od strane neprijateljskih snaga. Moramo preuzeti odgovornost”, poručio je Mišel.

Mišel tvrdi da nedostatak odgovarajuće globalne zastupljenosti u Savetu bezbednosti odražava zastarele strukture moći, kada su neke zemlje još bile kolonijalne sile i da to ometa sposobnost tog tela da deluje.

Planeta se ruši. Svet je razdvojen siromaštvom i nepravdom. Čitavi delovi sveta: Afrika, Južna Amerika, Karibi, Azija su nedovoljno zastupljeni ili nisu zastupljeni. Podržavamo sveobuhvatnu, masovnu reformu Saveta bezbednosti kako bi se pojačao glas ovih regiona”, naglasio je Mišel.

Evropska unija je stalni posmatrač u UN i jedna je od tri države nečlanice kojima je dozvoljeno da govore na sednici Generalne skupštine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…