Mišel: Prvi put pomoć uslovljena poštovanjem vladavine prava

Šarl Mišel

Brisel, 21. jul 2020. – Lideri EU prvi put su odlučili da dodelu finansijske pomoći uslove poštovanjem demokratskih vrednosti prema dogovoru o ekonomskom oporavku, izjavio je predsednik Evropskog saveta.

Budžet EU prvi put u istoriji povezuje ciljeve primene mera u borbi protiv klimatskih promena i poštovanje vladavine prava sa dodelom finansijske pomoći„, rekao je Mišel na konferenciji za novinare posle teških pregovora o budžetu i planu ekonomskog oporavka Unije.

Predsednica Evropske komisija izjavila je da je EK predložila instrument koji će preduzimati mere u slučaju kršenja vladavine prava.

Prema njenim rečima, potrebno je zaštiti finansijske interese EU i uvesti strože kontrole raspodele finansijske pomoći i fondova Unija, prenoi AFP.

Prema predloženom instrumentu, svaku meru suspendovanja ili eventualnog smanjenja finansijske pomoći zbog kršenja vladavine prave u nekoj zemlji, treba najpre da odobri većina zemalja članica EU kako bi stupila na snagu.

Mađarska i Poljska su posebno na meti jer je EU protiv njih ranije pokrenula procedure zbog narušavanja evropskih pravnih i demokratskih vrednosti, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…