Mišel: Evropska unija je vodeći finansijer klimatskih fondova, više od 20 milijardi evra uloženo 2021.

Šarl Mišel

Šarm el Šejk – Predsednik Savet EU Šarl Mišel je u Šarm-el-Šeiku, na klimatskoj konferenciji COP 27, izjavio da rat u Ukrajini uči svet paradoksalnoj lekciji, “učvršćuje našu odluku da postepeno napuštamo fosilna goriva, ali i izaziva nered i iznenadnu promenu u snabdevanju i pojačanu trku za fosilnim gorivima”.

Godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi (COP27), održava se od 6. do 18. novembra 2022. u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

On smatra da ova kriza dodatno jača odlučnost Evropske unije koja jeste i mora da ostane, kako kaže, šampion klimatskih akcija.

Evropska unija je po prirodi projekat saradnje i solidarnosti, dodao je Mišel.

I imamo obavezu prema ljudima u zemljama u razvoju. Svoj prosperitet smo delimično izgradili zloupotrebom fosilnih resursa i maltretiranjem prirode. Dakle, mi moramo da preuzmemo svoj deo tereta, i to radimo„, kazao je Mišel.

Ubrzavamo ulaganja u obnovljive izvore energije, ali ćemo morati da se oslonimo na sve tranzicione izvore energije. Moramo da diverzifikujemo što je više moguće kako bismo obezbedili sigurnost snabdevanja, istovremeno prepoznajući da je zemljama u razvoju potreban gas za njihov razvoj i tranziciju„, podvukao je Mišel i dodao da svet “može da računa na Evropsku uniju”.

Evropska unija je vodeći finansijer klimatskih fondova i uložila je više od 20 milijardi evra u 2021. godini.

Takođe nastojimo da aktivno doprinesemo dekarbonizaciji globalne industrije stvaranjem efektivnih, opipljivih partnerstava za pravednu energetsku tranziciju sa zemljama G7 i sa zemljama u razvoju. Znamo to, imamo obavezu i prema sledećoj generaciji, prema mladima koji dižu svoj glas i bude našu savest”, naglasio je Mišel.

U Evropi, kaže on, klimatska tranzicija je bazirana  na modelu lako dostupnog i pristupačnog gasa, a cilj je klimatska neutralnost do 2050. godine, sa neto nultom emisijom.

U međuvremenu, navodi, EU mora da osmisli tranzicionu strategiju u svetlu novog geopolitičkog konteksta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…