Miščević: Važno je biti svestan stavova EU parlamentaraca, posebno u odnosu na prioritete koje u ovom momentu ima EU

Beograd – Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta koju je usvojio Evropski parlament (EP), izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ministarka je to izjavila povodom dokumenta EP kojim je traženo da Beograd uskladi spoljnu politku sa Evropskom unijom.

Rezolucija, kako je podsetila, nije pravno obavezujuća.

Ali je važno biti svestan stavova parlamentaraca, posebno u odnosu na prioritete koje u ovom momentu imaju EU i njene članice„, navela je Miščević za Tanjug.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

U rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da EP „žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije“ sa spoljnom politikom i ponavlja da bi „nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU„.

U rezoluciji, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP David Mekalister navodi se da Srbija kao zemlja koja teži evropskoj integraciji “mora da se pridržava zajedničkih vrednosti i prava EU„, kao i da uvede sankcije Rusiji zbog ratne agresije na Ukrajinu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…