Miščević: Izražena skepsa članica EU da je vreme da se razgovara o članstvu Kosova

Beograd – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da članice Evropske unije „izražavaju skepsu“ da je sada vreme da se razgovara o članstvu Kosova i da bi podnošenje zahteva moglo da poremeti dijalog Beograda i Prištine.

Miščević je rekla da je aplikacija stvar svake od države članica i dodala da se nikada nije desilo da teritorija koja nema priznanje suverenosti aplicira za članstvo.

To će biti interesantno videti. Mi sa naše strane vrlo pomno pratimo stavove država članica EU po ovom pitanju koje u velikoj meri izražavaju skepsu da je vreme uopšte o tome razgovarati„, rekla je Miščević novinarima pred početka panela „Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi“.

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta izjavio je da će se aplikacijom Kosova za članstvo u EU baviti švedsko predsedavanje Savetu EU, koje počinje 1. januara.

„Primili smo aplikaciju i informisali kolege u COREPER-u (Odbor stalnih predstanvika država članica) i odložili smo problem za predsedavanje Švedske“, rekao je Kuhta.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David je rekla da će se predsedavanje te zemlje baviti tim pitanjem kad dođe na dnevni red.

Obavešteni smo da je Priština podnela aplikaciju za članstvo i bavićemo se tim pitanjima kad dođu na agendu EU„, rekla je Ben David.

Ambasadorka je izrazila očekivanje da svi sporazumi postignuti u dijalogu Beograda i Prištine budu primenjeni i pružila podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku u njegovim naporima da dođe do normalizacije odnosa.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre rekao da EU radi na tome da se reši trenutna kriza na severu Kosova i da se stvore uslovi za mirno uklanjanje barikada i povratak kosovskih Srba u institucije gde, kako je kazao, imaju važnu ulogu.

Treba da se vratimo dijalogu koji je jedini način da se nađe rešenje i reše problemi građana. Svi prethodni sporazumi moraju da budu brzo primenjeni, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština. To je obaveza obe strane i EU će nastaviti da radi u tom pravcu„, kazao je Žofre.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…