Miščević: Članstvo u EU je strateški cilj Republike Srbije

sastanak Miščević Žiofre

Beograd – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom o predstojećim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja EU.

Miščević je upoznala sagovornika sa planovima Vlade Srbije u ubrzanju reformi u procesu evropskih integracija, saopštilo je resorno Ministarsrvo.

Reforme po standardima Evropske unije, kako je ocenila, doprinose jačoj ekonomiji, stabilnijem energetskom sektoru, efikasnijoj javnoj upravi, a naročito vladavini prava.

Članstvo u EU je strateški cilj naše države. Na planu unutrašnjih reformi nastavićemo da sprovodimo sve aktivnosti usmerene na dostizanje preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, prelaznih merila u otvorenim poglavljima i merila za otvaranje klastera„, rekla je Mišćević.

Kako je navela, Srbiji su poznate obaveze u procesu evropskih integracija u odnosu na političke, ekonomske i pravne kriterijume.

U partnerstvu sa Evropskom komisijom i državama članicama nastojaćemo da ih što pre dostignemo“, istakla je ministarka.

Ministarka je zahvalila ambasadoru Žiofreu na velikoj i značajnoj podršci od 165 miliona evra za hitnu pomoć u oblasti energetike, koju je prilikom svoje prošlonedeljne posete Srbiji predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Žiofre je čestitao ministarki Miščević na njenom imenovanju.

Vaša liderska i koordinaciona uloga za sva pitanja u vezi sa EU biće ključni za uspešno suočavanje sa izazovima koji su pred nama. Naša bliska saradnja sa vama, Ministarstvom finansija i resornim ministarstvima biće od suštinskog značaja za brže usvajanje reformi zarad građana Srbije i za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana Evropske unije„, rekao je Žiofre.

On je dodao da je energetski paket od 165 miliona evra opiplijv znak da EU stoji uz Srbiju u rešavanju izazova energetske krize.

Kako je naveo, to će omogućiti Srbiji da podrži ugrožene porodice i privrednike poput malih i srednjih preduzeća, ali i da izađe na kraj sa visokim cenama energenata.

On je pozvao da se nedavno objavljeni Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. dobro iskoristi kao smernica za reforme.

Ukupni tempo pristupnih pregovora Srbije će i dalje zavisiti posebno od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom„, istakao je Žiofre.

On je dodao da su  potrebni dalji rad i politička posvećenost kako bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci, posebno u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda okupljanja i procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima.

S obzirom na to da je Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, zatvaranje već otvorenih poglavlja i klastera bi trebalo da bude sve više u fokusu. Uveren sam da ćemo nastaviti da gradimo ionako odličnu saradnju vašeg ministarstva sa Delegacijom EU i radujem se radu sa vama na evropskoj agendi Srbije„, rekao je Žiofre.

Kako je navedeno, posebno se razgovaralo o predstavljanju sadržine Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu o čemu će se ove nedelje razgovarati i na sednici Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, kako bi svi detalji i ocene bili predstavljeni i narodnim poslanicima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…