1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Miščević: Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja Evropske komisije

Miščević: Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja Evropske komisije

Tanja Miščević

Beograd, 17. mart 2018. – Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU, ali da će konačna odluka zavisiti od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 17. aprila.

Miščević je za N1 podsetila da je na sednici Vlade usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 17, da je prethodne nedelje u Brisel poslata pregovaračka pozicija za poglavlje 18, a da su još ranije poslate pozicije za poglavlja 9, 13 i 33.

Ona je dodala da je tehnički moguće da svih pet pomenutih poglavlja bude otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, da je reč o poglavljima koja su malo politički osetljiva, ali i da će konačna odluka zavisiti od napretka Srbija u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. 

Procena tog napretka biće, kako objašnjava, izneta 17. aprila u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Miščević je navela da je istina da postoje kašnjenja u poglavljima 23 i 24, ali da Srbija samo obaveštava Evropsku komisiju o tome, i pokušava da se ubrza.

Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…