Ministri finansija EU odobrili novu strategiju Evropske investicione banke

Foto: eib.org

Gent – Ministri finansija Evropske unije su u Gentu odobrili novu strategiju Evropske investicione banke (EIB) koja je usresređena na osam glavnih prioriteta.

To se navodi u saopštenju EIB.

Snažna potvrda našoj strategiji koju su pružili ministri pomoći će nam da iskoristimo prednosti Grupacije EIB i da taj moćni instrument primenimo u punoj meri kako bismo podržali strateške prioritete Evropske unije i uspešno se uhvatili u koštac sa aktuelnim globalnim izazovima„, rekla je predsednica Evropske investicione banke Nađa Kalvinjo.

Ambiciozna strategija Grupacije EIB je fokusirana na rast, društvenu i teritorijalnu koheziju, zelenu i digitalnu tranziciju, kao i konkurentnost Evrope, njenu stratešku autonomiju i ekonomsku bezbednost, dodaje se u saopštenju banke.

Kako se navodi u dokumentu, suština ovog pristupa je otklanjanje investicionog jaza u oblasti inovacija, novih tehnologija, fizičke i socijalne infrastrukture u okviru Evropske unije i van nje.

Cilj novih inicijativa je da se kod investiranja naglasak stavi na ublažavanje posledica klimatskih promena i na prilagođavanje istima, kao i na energetsku tranziciju, digitalizaciju i nove tehnologije, ističe EIB.

Nova strategija naglašava podršku Ukrajini i proces proširenja Evropske unije, kao i strategiju EU „Globalni izlaz“.

Evropska investiciona banka kao najveća multilateralna banka na svetu može da pomogne vladama da mobilišu sredstva potrebna za finansiranje borbe sa izazovima sa kojima se suočavamo, kao što su odbrana, klima i konkurentnost„, rekao je ministar finansija Belgije i predsednik Saveta direktora EIB Vinsent Van Petehem.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…