Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Aja Sofija

Brisel, 13. jul 2020. – Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Tursku zbog promene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženja nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama.

Na prvom sastanku licem u lice posle nekoliko meseci, ministri su planirali da razgovaraju o zaoštravanju stava prema Ankari, mada se ne očekuju neke mere.

Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac„, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, preneo je AP.

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a posle ukidanja odluke da bude muzej, papa, Unesko i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel je u saopštenju ocenio da je odluka Ankare da promeni status Aja Sofije, koja ima simboličku, istorijsku i univerzalnu vrednost, za žaljenje.

Turski predsednik je 10. jula i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz 6. veka bilo pretvoreno u muzej.

Državno veće – najviši upravni sud Turske, presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnja u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka, na tom dokumentu.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj poslednjih 86 godina.

Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje među pravoslavcima.

Samo nekoliko sati posle odluke suda, Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsedništvu za verska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje, koje je pod zaštitom Uneska, bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim međunarodnim kritikama. Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susednom Grčkom.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, na Tviteru je napisao da Kipar strogo osuđuje tursko delovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje međunarodne obaveze, preneo je AP.

Po njegovim rečima Turska flagrantno krši međunarodne obaveze odlukom da promeni status Aja Sofije, koja je na spisku svetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vere, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…