Ministarstvo pravde dodelilo ugovore za 180 projekata, sredstva obezbeđena po osnovu načela oportuniteta

Ministarstvo pravde
Foto: mpravde.gov.rs

Beograd – Ministarka pravde Maja Popović uručila je ugovore o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) od pola milijarde dinara kojima će ove godine biti podržano 180 projekata.

Ona je istakla da se za zdravstvo izdvaja više od 200 miliona dinara, a za bolje obrazovanje više od 188 miliona dinara.

Socijalnu zaštitu unapredili smo sa više od 30 miliona dinara, kulturu smo učinili sadržajnijom sa više od 20 miliona dinara, podržali smo humanitarni rad sa 30 miliona dinara, a položaj osoba sa invaliditetom smo poboljšali sa više od 27 miliona dinara„, rekla je ministarka.

Ona je najavila da će u narednom periodu Ministarstvo nastaviti da prati realizaciju projekata, dok je, kako je kazala, na korisnicima kojima su dodeljena sredstva velika odgovornost da ih utroše na zakonit način.

Popović je zajedno sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanom Carevićem, državnom sekretarkom Ministarstva prosvete Marijanom Dukić Mijatović, državnom sekretarkom Ministarstva zdravlja Vesnom Turkulov i pomoćnicom  ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavicom Jelačom uručila ugovore predstavnicima svih 180 projekata.

Dukić Mijatović je istakla da je veoma bitno da deca pohađaju škole i predškolske ustanove u dobrim uslovima i dodala da je sredina bitna za razvoj učenika.

Ministarstvo prosvete je zahvalno i zadovoljno ovom dugogodišnjom saradnjom sa Ministarsvom pravde koje je raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja„, rekla je Mijatović i dodala da se tako sredstva koriste na adekvatan način.

Oportunitet je institut krivičnog prava koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, a učinilac krivičnog dela može da uplati određena sredstva državi na ime oprtuniteta koja se onda raspoređuju različitim korisnicima izabranim na konkursu.

Odluku o raspodeli sredstava donosi Vlada Srbije, a konkurs raspisuje Ministarstvo pravde.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…