Ministarstvo pravde da povuče objavljeni radni tekst amandmana na Ustav

boginja pravde

Beograd, 27. februar 2018. – Članice Nacionalnog konventa za EU iz radne grupe za Poglavlje 23, kao i brojne organizacije civilnog društva pozvale su Ministarstvo pravde Srbije da povuče objavljeni radni tekst amandmana na Ustav.

Predložene izmene neće dovesti do stvaranja uslova za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca po oceni potpisnika pisma, ali i velikog broja profesora ustavnog prava, učesnika nedavno održanog javnog slušanja u organizaciji strukovnih udruženja. Umesto da menjaju sadašnja loša rešenja u Ustavu, objavljeni amandmani predstavljaju korak unazad i omogućiće znatno veći i direktniji uticaj Vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužilaštva”, navodi se u saopštenju.

Zatražili su od Vlade Srbije da, uz učešće stručnjaka za ustavno pravo, pripremi novi tekst, poštujući već iznete stavove, te ujedno stvori i uslove za kvalitetnu javnu raspravu uz poštovanje svih učesnika, uvažavanje argumenata struke i drugih zainteresovanih da Ustav Srbije postavi temelje nezavisnoj i efikasnoj trećoj grani vlasti.

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, ne utiču samo na položaj sudija i tužilaca, nego pre svega građana koji svoja prava ostvaruju pred sudom. Nezavisno pravosuđe oslobođeno od uticaja izvršne vlasti u interesu je svih građana i privrede, kako u zaštiti osnovnih prava i sloboda, radnih prava, imovine, sigurnosti i brojnih drugih. Od svih političkih partija koje u Narodnoj skupštini predstavljaju građane očekujemo da uzmu učešće u raspravi o predlogu amandmana jer promena Ustava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Srbije i poverenja građana u njene institucije”, navodi se u saopštenju.

Pismo su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija Centar za demokratiju, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Građanske inicijative, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Asocijacija pravosudnih savetnika, CEPRIS, Udruženje sudskih i tužilačkih pomoćnika, Praxis, Autonomni ženski centar – AŽC, Centar za regionalizam, Biro za društvena istraživanja – BIRODI, Transparentnost Srbija, CRTA.

Pismo su potpisali i Fond za humanitarno pravo, Viktimološko društvo Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za razvoj civilnog društva, CHRIS mreža, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Labris, Centar za praktičnu politiku, Mreža NVO Brodareva, CDD Europolis, NVO Centar za prava Romkinja, Udruženje studenata sa hendikepom, Asocijacija DUGA, Akademska inicijativa “Forum 10”.

Potpisnici su i Forum Roma Srbije, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Link plus, Gayten-LGBT, Centar za ekologiju i održivi razvoj – CEKOR, NVO Svet i Dunav, Dijalog Valjevo, Evropski pokret Novi Sad, Pravno dokumentaciona kancelarija PRADOK, Sindikat pravosuđa Srbije, Udruženje multipleskleroze Vranje, Zajedno Zajedno, Užički centar za prava deteta, UG Inicijativa za razvoj i saradnju.

Pismo su potpisali i Evropski pokret u Srbiji, Fondacija za otvoreno društvo, Centar za moderne veštine, Beogradski fond za političku izuzetnost, Trag Fondacija, Centar za javne politike, Centar za razvoj sindikalizma, Yurom centar, Ženska platforma za razvoj Srbije, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”, Share Fondacija, Astra, Centar za istraživačko novinarstvo, UG Ulice za bicikliste, Zapadnobalkanski institute, Udruženje Lilit, Kulturni centar DamaD, Klub Hor i Razgovor iz 1804, Udruženje Vinčanski Neolit, Društvo za obrazovanje odraslih, Odbor za ljudska prava Valjevo.

Potpisnici su i Forum žena Prijepolja, Ekološko udruženje građana Šumska vila, AS centar, Sanitarno ekološko društvo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje samohranih roditelja Zajedno iz Novog Pazara, Urban In, Južne vesti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…