Ministarstvo odbrane mora da brine o zdravlju pripadnika Vojske Srbije

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)

Beograd, 11. april 2020. – Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) poziva Ministarstvo odbrane da objavi informacije o stanju 60 pripadnika Prve brigade kopnene vojske koji su zaraženi virusom Covid 19 kao i načinu na koji je toliki broj vojnika zaražen.

BCBP poziva Ministarstvo da obavesti javnost o ukupnom broju zaraženih pripadnika Vojske, kao i o merama koje je preduzelo da ne bi ponovo došlo do većeg širenja koronavirusa u VS.

“Obezbeđivanje visokog nivoa transparentnosti o uslovima u kojima pripadnici Vojske rade i o broju zaraženih u Vojsci Srbije je od suštinske važnosti za funkcionisanje bezbednosnog sistema u okolnostima pandemije virusa”, ukazuje se u saopštenju.

BCBP navodi da su pripadnici Vojske Srbije su preuzeli veliki deo tereta u borbi protiv širenja virusa – “postavili su mobilne bolnice, obezbeđuju zdravstvene ustanove i druge javne objekte, vrše kontrolu granica, sprovode dekontaminaciju javnih površina, obezbeđuju prihvatne centre za migrante i centre za azil, a angažovani su i u postavljanju kampova za zdravstveni nadzor građana koji dolaze iz inostranstva”.

Upravo prilikom izvršenja ovog poslednjeg zadatka, ceo garnizon Prve brigade kopnene vojske (oko 60 vojnika) je zaražen virusom Covid 19, o čemu se Ministarstvo odbrane na svom zvaničnom sajtu ni nakon 5 dana od objavljivanja ove informacije nije oglasilo, dodaje se.

BCBP apeluje na Ministarstvo odbrane da obezbedi adekvatnu zaštitu svojim zaposlenima koji su angažovani na zadacima sprečavanja daljeg širenja epidemije virusa Covid 19 i podrške civilnim vlastima i da informiše javnost o uslovima u kojima pripadnici Vojske izvršavaju svoje zadatke i o stanju zaraženih vojnika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…