Ministarstvo ne nadzire primenu Zakona o pravima pacijenata

Zaštitnik građana saopštio je da sistem zaštite prava pacijenata nije zaživeo u praksi, jer Ministarstvo zdravlja i lokalne samouprave nisu preduzeli mere na način i u roku propisanim Zakonom o pravima pacijenata.

"Time su načinjeni propusti koji mogu da otežavaju pravni položaj pacijenata i za posledice imaju kršenje njihovih prava i stvaranje pravne nesigurnosti", navedeno je u posebnom izveštaju zaštitnika objavljenom na sajtu.

Kako je saopšteno, Ministarstvo zdravlja ne postupa u skladu sa svojom obavezom nadzora nad sprovođenjem zakona, jer ne raspolaže podacima da li se u svim lokalnim samoupravama prave obrazovni saveti za zdravlje, niti je preduzelo aktivnosti kako bi odredilo savetnike za zaštitu prava pacijenta.

Takođe, saveti za zdravlje ni u onim lokalnim samoupravama u kojima su osnovani nisu počeli da rade, a ministarstvo nije uradilo ništa kako bi pribavilo godišnje izveštaje o radu tih saveta za 2014. godinu.

"Pojedine lokalne samouprave nisu organizovale i obezbedile kontinuiran rad savetnika pacijenata i savetnika za zdravlje, niti adekvatne uslove za njihov rad", dodaje se u izveštaju.

Zaštitnik građana je zbog toga uputio određene preporuke i pozvao i Ministarstvo zdravlja i jedinice lokalne samouprave da u roku od 60 dana od dana prijema izveštaja dostave informacije o postupanju po upućenim preporukama.

Zakonom o pravima pacijenata iz 2013. godine zaštita prava pacijenata je izmeštena iz zdravstvene ustanove u jedinicu lokalne samouprave, sa ciljem da se obezbedi veća samostalnost i objektivnost osoba odgovornih za postupanje po prigovoru pacijenata.

Do 2003. godine oblast prava pacijenata u Srbiji bila je regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kojim je bilo propisano da rad zaštitnika pacijentovih prava organizuju zdravstvene ustanove.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…