Ministarstvo kulture usvojilo prioritete razvoja kulture od 2021. do 2025. godine

Ministarstvo kulture i informisanja

Beograd, 20. januar 2021. – Usvojeni su strateški prioriteti razvoja kulture Republike Srbije od 2021. do 2025. godine, koje je Ministarstvo kulture i informisanja definisalo, gde se prepoznaje 20 tačaka prioriteta kulturne politike koje zahtevaju posebnu pažnju, saopšteno je iz Ministarstva.

Ostvarenje ovih prioriteta, uz pravo rukovođenje i jasne faze, značajno će poboljšati kulturnu sliku Srbije, kaže se u saopštenju.

Glavni stubovi razvoja odnose se na budžet za kulturu, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, decentralizaciju kulturne produkcije u Srbiji, uvođenje umetnosti i kulture u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, kulturnu diplomatiju, pokretanje i nastavljanje velikih projekata.

 Takođe razvoj kulture se odnosi i na izgradnju važnih objekata, poreske podsticaje za ulaganja u kulturu, ekonomsku dimenziju kulture, digitalizaciju, razvoj kulturnog turizma, unapređenje položaja samostalnih umetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umetnika i mnogo toga drugog.

Ovi planovi imaju cilj i osnaživanje svesti o svom kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje.

Ministarstvo kulture i informisanja nastojaće da unapredi povezivanje institucija i saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, privrede i turizma.

U tom svetlu prepoznata je potreba sveobuhvatnog pristupa negovanju kulture sećanja i stvaranju povoljnog okvira za saradnju kulture i naučnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…