Ministarstvo kulture raspisalo je konkurs „Gradovi u fokusu 2024“

Beograd – Ministarstvo kulture raspisalo je konkurs „Gradovi u fokusu 2024“ koji pruža mogućnost za obnovu objekata kulture širom Srbije.

Raspisani su i konkursi u oblasti savremenog stvaralaštva za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti umetničke igre i likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture.

Кonkurs „Gradovi u fokusu 2024“ pruža priliku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi i kulturnu ponudu.

Izabrane lokalne samouprave poneće titulu „Grad u fokusu“ koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Program je pokrenut 2016. godine, od kada je u značajnoj meri obnovljena  infrastruktura u brojnim lokalnim samoupravama. Samo u poslednje tri godine Ministarstvo kulture je za ove namene izdvojilo više od milijardu dinara za 109 projekata – obnovu i adaptaciju domova kulture, muzeja, biblioteka, galerija…

Program „Gradovi u fokusu“ doprineće ostvarenju ciljeva Ministarstva koji se odnose na uspostavljanje predvidive i konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Ministarstvo kulture raspisalo je još dva konkursa iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2024. godini. Reč je o konkursima za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti UMETNIČКA IGRA – klasičan balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija) i za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…