Ministarstvo kulture hitno da reši problem nastao poništavanjem ovogodišnjeg konkursa za otkup knjiga

knjiga

Beograd, 12. oktobar 2022. – Predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača (koje reprezentuje Čigoja štampa)  pozvali su Ministarstvo kulture da realizuje otkup knjiga do kraja godine i hitno reši problem nastao poništavanjem ovogodišnjeg konkursa.

Gojko Božović iz izdavačke kuće Arhipelag i predsednik Grupacije izdavačke delatnosti u Privrednoj komori Srbije napomenuo je da su interesi pisaca i štampara pogođeni.

Izdavači traže sve vreme jeste da imamo jasne informacije i proceduru, a to dugi niz godina nemamoBožović i dodao da je neophodno da Ministarstvo kulture objavi detaljan plan realizacije otkupa za 2022. godinu.

Taj plan mora da sadrži precizne rokove kada će proces otkupa publikacija biti završen, kao i rokove za izdavače do kada da dostave knjige bibliotekama“, rekao je Božović.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Dejan Papić, napominje da bi budžet države za otkup knjiga morao da bude veći zbog inflacije i poskupljenja knjiga.

Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zoran Hamović ističe da postoji opasnost da određen broj izdavača neće moći da izađe na ovogodišnji Sajam knjiga zbog velikih troškova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…