Ministarstvo: Do oktobra bićemo usklađeni s GRECO preporukama

Ministarstvo pravde

Beograd, 15. mart 2018. – Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da "ubrzano radi" na ispunjavanju preporuka Grupe za borbu protiv korupcije (GRECO) tela Saveta Evrope, da je većina preporuka ispunjena, i da očekuje da će do oktobra Srbija biti potpuno usklađena s preporukama tog tela.

To telo Saveta Evrope je saopštilo da Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima i da Srbija nije na zadovoljavajući način primenila nijednu od 13 preporuka tog tela iz 2015. godine.

Telo Saveta Evrope zaključuje u izveštaju da je veoma nizak nivo ispunjenja preporuka "ukupno gledano nezadovoljavajući", i poziva šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u primeni svih neispunjenih preporuka što pre, a najkasnije do 31. oktobra.

GRECO je 2015. godine preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, koje uključuju utvrđivanje preciznih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitnog postupka kao izuzetka a ne kao pravila. Istaknuta je potreba uvođenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja.

U današnjem odgovoru Ministarstva pravde Srbije na to se navodi da će narednih dana Ministarstvo otvoriti javnu raspravu o prvom domaćem zakonu o lobiranju, čije je donošenje predviđeno Akcionim planom za pregovaračko poglavlje o integracijama u Evropsku uniju (23), što je i jedna od preporuka GREKA.

Ministarstvo je navelo da radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa predviđa da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine Srbije, što je takođe preporuka GREKA. 

Ministarstvo je dodalo da su uvedena merila za izbor sudija i tužilaca po rezultatima rada, i da je 1. marta počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kojim su uvedeni novi mehanizmi u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije.

"Pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu formirana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije. Takođe, uvedeno je sedam novih krivičnih dela protiv privrede, čija je primena takodje počela 1. marta, što će dodatno ojačati pravni okvir u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…