Ministar najavio novu Medijsku strategiju

Vladan Vukosavljević

Beograd, 11. septembar 2016. (Beta) – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da će se ministarstvo na čijem je čelu truditi da u narednih šest meseci donese novu medijsku strategiju i da veruje da će to dovesti i do seta novih zakona u oblasti medija.

"Po opštim pravilima, dominantnim u okvirima EU, kod nas se ohrabruje izlazak države iz vlasništva u medijima. Ranije, kada je država finansirala medije, stvarala je i preduslove za stabilnost i nezavisnost od tržišta. Zato moramo da pokušamo da preuzmemo ili prilagodimo uspešne modele članica EU", rekao je Vukosavljević.

Na pitanje da li će država izaći iz vlasništva dnevnih listova Večernje novosti i Politika, Vukosavljević je rekao da je to "proces usaglašavanja".

"I HINA i Frans pres i AFP su u potpunom ili većinskom vlasništvu države. Za razliku od Nemačke, na primer. Dakle, ni u Evropi ne postoji standardizovan model. Naše ministarstvo može da obeća da ćemo ozbiljno istražiti okolnosti, principe i pravila i praksu u zemljama EU i pronaći rešenja koja su se pokazala kao najuspešnija", rekao je on.

Ministar je dodao da će, u skladu sa mogućnostima, maksimalno delovati na suzbijanju telesne i jezičke pornografije u medijima, i elektronskim i pisanim.

"To je nedopustivo, pogotovo kada je reč o nacionalnim frekvencijama. One su nacionalno blago, poput koncesija na rudnik ili plovni tok. Veoma je važno kakve poruke šaljete. Nismo mi izmislili rijaliti programe ali se, nažalost, ovde dobro prihvataju", rekao je Vukosavljević.

Govoreći o finansiranju oblasti kulture, Vukosavljević je rekao da je ulaganje u to isto što i ulaganje u sudbinu društva i naroda.

"Zalagaćemo se za povećanje budžeta i bolje plate zaposlenih ali da bi kultura dobijala više, društvo mora finansijski da napreduje. Pokušavam da budem realan", rekao je ministar.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…