Minić: Oštre ocene EU o vladavini prava i korupciji

Zlatko Minić, Transparentnost Srbija

Beograd, 7. februar 2018. – Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić izjavio je da se čini da ocene Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava i posebno korupcije nikada nisu bile tako oštre kao u novoj strategiji za Zapadni Balkan.

Minić je za agenciju Beta rekao da se od kandidata za članstvo u EU u novoj strategiji za Zapadni Balkan traži da "značajno ojačaju vladavinu prava" i ukazuje da te "zemlje imaju jasne elemente zarobljene države, uključujući i veze vlasti na centralnom i lokalnom nivou sa organizovanim kriminalom i korupcijom".

On je dodao da se u novoj strategiji EU pominje i "široko rasprostranjen politički uticaj i kontrola nad medijima".

"Ono što predstavnike vlasti u svim državama može da teši, ili da posluži kao izgovor pred domaćom javnošću, jeste činjenica da se ove teške reči odnose na sve zemlje zbirno, ili zavisno od tumačenja, ni na jednu pojedinačno", rekao je Minić.

Dodao je da se Srbija u dokumentu pominje 13 puta i to gotovo isključivo u vezi sa pravno obavezujućim sporazumom sa Kosovom i u vezi sa rokom do kada neće biti proširenja (2025. godina).

"Naglasak koji je, međutim, stavljen na vladavinu prava, jake i nezavisne institucije, kao preduslov za borbu protiv korupcije, više transparentnosti u raspolaganju javnim resursima, bolje regulisanje izbornog procesa i finansiranja političkih aktivnosti, svedoči da će Brisel posle rešavanja odnosa sa Kosovom tražiti konkretne rezultate u ovim oblastima", rekao je Minić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…