Minić: Opravdana sumnja u motive, ciljeve i osnov akcije države prema organizacijama civilnog društva i medijima

Jelica Minić

Beograd, 28. jul 2020. – Država ima pravo da kontroliše finansijske transakcije, ali se  postavlja pitanje principa i cilja ove organizovane akcije države preko Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, ocenila je za FoNet predsednica Evropkog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

Ona je istakla da se 20 pojedinaca i 37 organizacija civilnog društva i medija sumnjiče za organizvani kriminal i učešće u finansiranju transakcija organizovanog kriminala i terorizma, a nikome nije jasno, niti im je dostavljeno na osnovu čega se ta akcija pokreće.

Zašto baš u ovom trenutku, zašto taj uzorak veoma uglednih institucija, organizacija civilnog društva i medijskih organizacija? To su organizacije koje neguju društveni dijalog, bore se za drugačije mišljenje i imaju vrlo jasna stav o društvenim procesima„, ukazala je Minić.

Opravdano se može sumnjati u motive pokretanje postupka, naglasila je ona i istakla da Evropski pokret u Srbiji nikada do sada nije bio predmet takvog ispitivanja, niti su dobili bilo kakvo obaveštenje.

Na pitanje smatra li da je ispitivanje bankarskih transakcija sprovedeno zbog islkrene sumnje u pranje novca ili iz drugih razloga, Minić je ocenila da je teško zamisliv razlog da se istraga pokreće zbog pranja novca, imajući u vidu reputaciju organizacija koje se proveravaju.

Mnoge od njih se bave pitanjima vladavine prava, ljudskim pravima, demokratijom, poštovanjem i ta sumnja protivreči samoj prirodi organizacija, predočila je Minić.

Ta „zabava za tabloide“ nije naivna, jer su mnoge organizacije imale problem i bile ugašene zato što je država sprovodila pritisak, istakla je ona, podsećajući na primer Južnih vesti ili tužbe protiv lista Danas.

Ovo je dobro targetirano i mislim da organizacije smetaju politički, a ne zakonski„, zaključila je Minić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…