Minić: Novi saziv republičkog parlamenta ima legalitet, ali je sporan legitimitet

Jelica Minić

Beograd, 03. avgust 2020. – Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, kazala je za Betu da međunarodna zajednica ne može biti srećna zbog izbornih rezultata od 21. juna i skupštinskog saziva koji je konstituisan u Beogradu.

Međutim, rekla je Minić, niko ne može da osporava narodnu volju, „iako će parlament Srbije u ovom sastavu biti veoma podložan manipulacijama„.

Polaganjem poslaničke zakletve, u Beogradu je konstituisan novi saziv Narodne skupštine u kojoj će, pored predstavnika nacionalnih manjina, biti poslanici samo tri izborne liste koje su predvodili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Aleksandar Šapić.

Ono zašta smo glasali ili odbili da glasamo, to smo i dobili. Ali, postavlja se pitanje da li je izborni proces bio demokratski, kako je izgledala predizborna kampanja, kakvi su bili izborni uslovi i koliko je građana izabralo ovu vlast. Postavlja se pitanje da li Skupština zaista reprezentuje stvarnu volju većine građana Srbije„, kazala je predsednica Evropskog pokreta.

Po njenim rečima, biće zanimljivo kakva će biti sudbina Socijalističke partije Srbije (SPS) da li će dobiti deo vlasti ili će biti „gurnuta da voljno ili nevoljno predstavlja neku vrstu opozicije„.

Na pitanje Bete da li novi skupštinski saziv ima legitimitet i legalitet da donosi ključne odluke koje su od izuzetnog državnog značaja, kao što je pitanje Kosova, Jelica Minić je kazala da Skupština ima prava da odlučuje o svim važnim pitanjima jer je na izborima stekla legalitet.

Ali je legitimitet sporan. U Ustavu stoji da nijedan državni organ ili politička organizacija i pojedinac ne mogu prisvojiti suverenost građana. Treba imati na umu da ova skupština predstavlja volju samo jednog dela građana, jer je izlaznost na izborima bila prilično niska, a izborni uslovi problematični„, ocenila je Minić.

Ocenila je da je ovo nezahvalan trenutak za sve državne organe jer „imamo ogromnu koncentraciju vlasti u jednoj partiji i njenom predsedniku, a treba rešavati bitna državna pitanja„.

Mi nemamo podelu vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu jer je sva vlast koncentrisana na jednu stranku i predsednika te stranke koji je i predsednik države. Za krupne poteze neophodan je društveni konsenzus. Veliko je pitanje da li će ovakva skupština moći tom konsenzusu da doprinese ili će doprineti još dubljim podelama u srpskom društvu„, kazala je Minić agenciji Beta.

Predsednica Evropskog pokreta je podsetila da Srpska napredna stranka (SNS) pripada savezu narodnih stranaka (European people’s party), koji okuplja 70 partija iz 40 zemalja što je najjača grupacija u Evropskom parlamentu, a one su međusobno veoma solidarne.

SNS je imala podršku najjače grupacije u Evropskom parlamentu i treba računati na taj faktor bez obzira što se ta podrška osipa zbog svega što se dešavalo u Srbiji vezano za izbore, vladavinu prava, stanje ljudskih prava, medijske slobode i proteste građana„, kazala je Minić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…