Minić: Dve trećine građana Evrope podržava proširenje EU na region

Jelica Minić

Beograd – Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je na 22. Ekonomskom forumu u Beogradu da od početka rata u Ukrajini dve trećine građana Evrope podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan.

Rat u Ukrajini je promenio stav građana u evropskim zemljama i sada je podrška za evrointegracije Zapadnog Balkana mnogo viša nego što je bila„, rekla je ona na panelu „Rat u Ukrajini: Uticaj na region jugoistočne Evrope“.

Navela je da podršku zemljama ZB najviše pruža Poljska i Španija, dok je svega nešto više od polovine građana Francuske, Nemačke i Holandije za ulazak regiona u EU.

Podsetila je da su 10 zemalja EU uključene u proces integracije regiona kroz Berlinski proces.

Berlinski proces je podržao postepenu sektorsku integraciju našeg regiona u EU kroz digitalnu agendu i zelenu agendu„, rekla je Minić ističući  da je na jednom od sastanaka u Zagrebu pokrenuta i agenda za inovacije.

Smatra da naš region pokazuje pokazije kapacitet da beže napreduje u određenim sektorima: IT, veštačka inteligencija i razvoj lokalnih inovacionih centara.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…