Milovan Danojlić dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“

Milovan Danojlić

Beograd, 23. decembar 2020. – Ovogodišnji dobitnik književne „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta za životno delo je pesnik Milovan Danojlić, saopštio je akademik Jovan Delić,  dok je najbolja knjiga objavljena u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom godine „Drugi mač – Majska povest“ Petera Handkea.

Ovom nagradom i odlukom da sa jedne strane imamo Handkea, a sa druge  Danojlića, Institut se primakao ideji da spaja nacionalnu i svetsku književnost, rekao je Delić.

Nagradu obično uručujemo oko Svetog Save u Andrićgradu, ali zbog epidemiološke situacije sada  ne znamo kada će to i gde biti , rekao je Delić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pored Delića, u žiriju su bili književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Bazdulj je rekao da mu je posebno drago što su kao najbolji roman nagradili „Drugi mač“ Handkea, jer bi mu dodela životne nagrade posle Nobelove nagrade delovalo kao „rutinerski potez bez rizika“.

Prema njegovim rečima, ova nagrada je i prva za taj roman i biće mu drago ako ona čitalačkoj publici skrene pažnju na tu knjigu.

Od Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, rekao je Nikčević, do Danojlića i Handkea nismo imali takvo preplitanje naše i svetske sudbine i problematike.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svetski reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Institut je jedinstvena  ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Republike Srpske i  Srbije da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…