Milosavljević: Pitanje ratnih zločina povezano s pitanjem vladavine prava u Srbiji

Marko Milosavljević

Novi Sad, 03. jun 2020. – Programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, Marko Milosavljević, izjavio je da je „kontrarevolucija“ direktna posledica toga što, posle pada Miloševićevog režima, u Srbiji nije došlo do procesuiranja ratnih zločina i suočavanja sa strahotama iz bliske prošlosti.

Nakon kontrarevolucije, kao najviše predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti imamo drugi ešalon Miloševićevog aparata, dok su direktni izvršioci tih zločina samo malo skrajnuti„, rekao je Milosavljević za portal Autonomija.

Inicijativa mladih je pokrenula sajt ratusrbiji.rs, da bi podsećao na ratne događaje i zločine, te kršenje ljudskih prava na teritoriji Srbije.

Milosavljević je rekao da Inicijativa očekuje da „institucije uzmu u obzir informacije na koje mi podsećamo i da će u nekom trenutku, upravo zato što ratni zločini ne zastarevaju, krenuti i procesuiranje lica koja su odavno poznata, ali su zaboravljena ili su im čak date i neke počasti kao osuđenim ratnim zločincima„.

Ljudi koji su pretrpeli i koji danas trpe bol i patnju zbog ratnih dešavanja su na margini društva i mi na ovaj način želimo da ih stavimo u fokus„, istakao je on.

Naveo je da upravo u predizbornoj kampanji u Srbiji učestvuju „ne samo osuđeni ratni zločinci koji planiraju da se kandiduju ili su već kandidati, već čitava plejada iz Miloševićevog aprata koja je na osnovu zločinačke politike dobila određene beneficije i danas udobno živi, ali je i dalje prisutna u javnom i političkom životu„.

Ono što dolazi od države, vlasti trenutnih, ali i prethodnih, jeste jedna vrsta zaborava i relativizacije, negiranja postojanja ratnih zločina i teškog kršenja ljudskih prava na teritoriji Srbije„, ukazao je Milosavljević.

On je rekao da je pitanje ratnih zločina povezano s pitanjem vladavine prava u Srbiji na prvom mestu, i s pitanjem kakav je to demokratski ili nedemokratski poredak u toj zemlji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…