Milo Đukanović napušta sve funkcije

Milo Đukanović

Podgorica, 26. oktobar 2016. – Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne funkcije, a njega će na funkciji premijera, ako Demokratska partija socijalista (DPS) dobije mandat za sastav Vlade, zameniti visoki funkcioner te stranke Duško Marković.

Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba. Sada odlazi sa državnih funkcija, mada ima mišljenja da bi on mogao biti kandidat za predsednika Crne Gore na predsedničkim izborima 2018. godine, javlja Beta.

Glavni odbor DPS 26. oktobra će odlučiti o predlogu stranačakog Predsedništva da Marković bude kandidat za mandatara nove crnogorske vlade, nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

Kandidaturu Markovića Predsedništvo je utvrdilo na sednici 25. oktobra i to nije iznenadilo crnogorsku javnost, iako se Đukanović tokom predizborne kampanje, a ni ranije, nije izjašnjavao o svojoj državničkoj karijeri.

Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se i vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba, jer se ocenjivalo da je njegovo iskustvo i dalje nezaobilazno u važnim državnim poslovima.

Prvi put je to uradio posle referenduma o državnom statusu Crne Gore 2006. godine i izbora koji su nakon toga usledili, a drugi put 2010. godine.

Ovaj put, nema sumnje, Đukanović odlazi sa državnih funkcija, mada ima mišljenja da bi on mogao biti kandidat za predsednika Crne Gore, na predsedničkim izborima 2018.godine.

Od kongresa partije prošle godine i imenonavanja Markovića za zamenika predsednika partije uočeno je da Đukanović na njega prenosi značajan deo obaveza i spekulisalo se da višegododišnji premijer neće biti mandatar.

Marković je rođen 6. jula 1958. godine u Mojkovcu. Završio je pravni fakultet, a radnu karijeru započeo je u rodnom gradu, gde je bio i predsednik Skupštine opštine Mojkovac.

Kasnije je obavljao funkciju generalnog sekretara Vlade Crne Gore, a pet godina je bio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost.

Od 2010. godine Duško Marković obavlja funkciju potpredsednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministra pravde. Marković je zamenik predsednika Demokratske partije socijalista.

Na izborima 16. oktobra, DPS je dobio 36 poslaničkih mandata, ali partija sama ne može formirati Vladu. Stoga računa na, kako ističe, "prirodne partnere", stranke koje u crnogorskom parlamentu zastupaju interese manjinskih zajednica.

Sa njihova četiri poslanika i dva poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, koji će sigurno prihvatiti koaliciju, DPS bi imao većinu sa 42 poslanička mesta, od 81 koliko broji crnogorska skupština.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…