Milivojević: Vlast je obesna i neograničena kada nema medija da je kritikuju

Snježana Milivojević

Beograd, 26. mart 2018. – Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević izjavila je da je slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala pokazao koliko je vlast "obesna i neograničena" kada shvati da nema medija da izveštavaju o zloupotrebama.

"Uprkos svim nastojanjima da se zataška i skloni od očiju javnosti, evo i skoro dve godine posle slučaj nije rešen, ni politički ni policijski, ali je još uvek prisutan u javnosti", kazala je ona na predstavljanju istraživanja o načinu izveštavanja šest dnevnih listova godinu dana nakon što se dogodilo rušenje u Hercegovačkoj.

Analizirana su izveštavanja listova Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir i Politika u periodu od 25. aprila 2016. do 25. aprila 2017. godine.

Snježana Milivojević kazala je da je o tom slučaju najviše izveštavao dnevni list Danas, zatim Politika, dok su najmanje izveštavali tabloidi poput Informera.

"Što je tiraž novina veći, to je izveštavanje o Savamali manje, pristrasnost je veća, objektivnost manja, a kritičnost prema vlasti najmanja", kazala je Snježana Milivojević.

Ona je kazala da je jednogodišnje izveštavanje o slučaju Savamala pokazalo koliko su i dnevne novine postale "slučaj", koliko je medijski pluralizam u njima veoma redukovan, koliko je ugrožena njihova uloga javnog foruma, jer su se dnevne novine većinski koncentrisale oko podrške vlasti.

"Odbrana i podrška vlasti je glavni posao hiper-pristrasnih medija sa konzervativnog provladinog dela spektra, a umerenije, provladine novine obavljaju 'normalizaciju' ovakve polarizacije", kazala je Snježana Milivojević.

Dodala je da su malobrojni mediji koji su kritički nastrojeni prema vlasti "izgurani" na suprotnu medijsku marginu i od strane tabloidnih medija proglašeni za neprijatelje.

U Srbiji dominiraju mediji koji su bliski vlasti i koji tu bliskost ispoljavaju i napadom na ključne profesionalne medije stvara se uverenje da su kritički mediji nepotrebni, kazala je ona.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV novinarka Sanja Kljajić kazala je da je na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) situacija sve "gora i gora" nakon političkih čistki koje su se na tom javnom medijskom servisu desile u maju 2016. godine.

"I smene na RTV-u i rušenje u Savamali predstavljaju dokaz o bahatosti vlasti, o tome da ih ne zanima šta građani misle i da ih ne zanima da li se nešto radi po zakonu ili ne", kazala je Sanja Kljajić.

Izveštaj "Slučaj Savamala" izradio je tim organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) i zasnovan je na rezultatima istraživanja čiji je cilj bio da se utvrdi kako su dnevne novine izveštavale o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine.

U noći nakon parlamentarnih izbora aprila 2016. godine nekoliko osoba masikranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao. Prema izveštaju zaštitnika građana nereagovanje policije naređeno je iz vrha MUP. Predsednik Srbije Alekandar Vučić je nedugo nakon tog događaja kazao da je za to odgovoran vrh gradske vlasti, ali do sada niko nije procesuiran.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…