Milenković: Sudije Apelacionog suda ne mogu snositi odgovornost u slučaju Ćuruvije

Apelacioni sud
Foto: TV N1

Beograd – Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković  oglasio se povodom oslobađajuće presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije i istakao da sudije tog suda ne mogu snositi odgovornost što krivac ili krivci nisu privedeni pravdi.

Sud sudi samo na osnovu dokaza koje ima u spisima predmeta, a nalaženje veća koje je odlučivalo u ovom postupku je da Tužilaštvo nije prezentovalo sudu dokaze koji bi potkrepili navode iz optužnice„, naveo je Milenković u saopštenju koje je objavljeno na sajtu suda.

On je dodao da se ne može suditi na osnovu ličnog utiska o sudskom postupku, već samo na osnovu detaljne analize svih izvedenih dokaza, kao i pravnosnažne presude kojom je okončan.

Podsetio je da su dve prvostepene presude bile donete većinom glasova trojnog sudskog veća, što kako ističe, ukazuje da je samo dvoje sudija prvostepenog suda glasalo za osuđujuću presudu, dok je pravosnažna presuda doneta jednoglasno od strane petočlanog veća.

Napomenuo je da je, dakle, šest sudija koje su učestvovale u ovom postupku smatralo da tužilaštvo nije pribavilo dovoljno dokaza kojima bi se dokazala osnovanost optužnice.

Takođe je ukazao da razume potrebu porodice oštećenih, zatim i svih prijatelja i kolega ubijenog, kao i svih predstavnika medija da iskažu nezadovoljstvo donetom odlukom čiji ishod ne vodi ka otkrivanju učinilaca ovog dela, zbog čega je osetio potrebu da ukaže na okvire u kojima se sudski postupak odvija.

Milenković je pozvao sve pripadnike sredstava javnog informisanja i javne ličnosti da ih i dalje kritikuju kada smatraju da je to u javnom interesu, ali je naglasio da sud ima analizu činjeničnog stanja i da sudi samo na osnovu onoga što mu stranke u postupku prezentuju, a u konkretnom slučaju dokazi za tvrdnje iz optužnice su evidentno izostale.

Ovakvim izveštavanjem o sudskom postupku moje kolege iz Apelacionog suda koje su učestvovale u donošenju presude su stigmatizovane kao nepodobne, iako nikakav doprinos svom odnosu prema funkciji koju vrše nisu dali takvom utisku„, naveo je Milenković.

Sudijski posao nije ni malo lak, naveo je predsednik Apelacionog suda u Beogradu napominjući da ne bi želeo da se ovakvim izveštavanjem uruši ugled pravosuđa kod građana Srbije i obeshrabre sve mlade kolege da se u budućnosti opredele za ovu profesiju.

Apelacioni sud je doneo presudu kojom je četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti pravosnažno oslobodio od optužbe za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…