Mijatović: “Status quo“ u zdravstvu

Beograd, 19. novembar 2016. (Ana Novaković, BIRN Srbija) – Drugu godinu za redom oblasti obrazovanja i zdravstva, koje građani smatraju ključnim za kvalitet života, dobile su iste ocene Evropske komisije što pokazuje stagnaciju na ovim poljima.

Prema Izveštaju Evropske komisije ni oblast zdravstva ne može da se pohvali napretkom, jer su ocene stanja i napretka identične drugu godinu za redom.

Jedinica E-zdravlje Ministarstva zdravlja još uvek nije operativna, a nije integrisan ni sistem elektronskih zdravstvenih kartona koji je finansiran sredstvima EU.

Takođe, loša finansijska situacija javnog zdravstvenog fonda dovodi u pitanje održivost celokupnog sistema, a zdravstvo je i dalje jedna od oblasti posebno rizična za nastanak korupcije.

Ocenu 3 ili ocenu "umerene spremnosti", odnosno "izvesnog napretka", Evropska komisija je dodelila Srbiji u oblasti zdravstva i 2015. i 2016. godine kada je reč i o spremnosti za ulazak u EU i o napretku.

Ova stagnacija je još razumljivija i očiglednija ako se pogledaju kvalitativne ocene u zdravstvu, koje su gotovo identične u obe godine. Naime, osim usvajanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih oblasti, Evropska komisija nije prepoznala nijedan drugi kvalitativni pomak, odnosno bilo kakav progres u zdravstvu za godinu dana.

I dalje se konstatuje slaba finansijska održivost javnog zdravstvenog sistema, nepotpuna umreženost sistema, zbog čega posledice osećaju i pacijenti i same ustanove i zaposleni.

Korupcija je i dalje prepoznata kao jedna od „odlika" zdravstva koja se ne suzbija valjano.

Marina Mijatović, ekspertkinja za medicinsko pravo, napominje da iako se u izveštaju posebno ističe da je zdravstvo oblast koja je veoma dobro tlo za razvoj korupcije, ona se ne može posmatrati izolovano od drugih segmenata kao što je pravosuđe.

„Da bi se smanjila korupcija u zdravstvu neophodno je na adekvatan način primeniti postojeće mehanizme za borbu protiv korupcije’’, kaže Mijatović za BIRN.

Ona dodaje i da Srbija nije dobro ocenjena ni za mere koje je trebalo da preduzme za poglavlje 28 u cilju razvoja e-zdravlja.

„Prvi put se Evropska komisija osvrnula na zdravstveno osiguranje navodeći negativan uticaj smanjenja izdvajanja za obavezno zdravstveno osiguranje. Takođe, značajnog progresa nema ni kada su u pitanju zarazne bolesti, ali i unapređenje kapaciteta Uprave za biomedicinu’’, ističe Mijatović.

Zbog istovetnosti u ocenama, očekivano je i da je glavna i jedina preporuka u obe godine ista – raditi na jačanju održivosti zdravstvenog sistema, što je zabrinjavajuća preporuka, jer iz nje se može zaključiti da je naš sistem zdravstva već dugo u lošem stanju ili stanju nikakve održivosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…