Mijatović: Obratiti pažnju da stroge mere budu usmerene samo na javno zdravlje

Dunja Mijatović

Strazbur, 19. mart 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlade zemalja članica tog tela da paze da stroge mere donete radi suzbijanja pandemije bolesti COVID19 budu srazmerno usmerene samo na javno zdravlje i da se pazi da ne budu diskriminatorne.

Ona je u saopštenju navela da su te mere potrebne ali pošto utiču na ljudska prava mora da se pazi da budu proporcionalne i transparentne.

Pristup zdravstvenoj nezi za sve građane mora biti prioritet, rekla je ona u saopštenju i dodala da mere moraju biti donete za starije i one bez zdravstvenog osiguranja.

Mijatović je naglasila da je „suštinski važno“ da vlade paze na rasistička, ksenofobna i stigmatizujuća delovanja i obezbede širok pristup informacijama vezanih za javno zdravlje, rekla je komesarka i založila se za „komunikacijske kanale“ koji su prikladni svima.

Transparentnost i pristup su neophodni da bi se osiguralo poverenje javnosti i učestvovanje u upravljanju sadašnjim okolnostima“, rekla je Dunja Mijatović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…