Mijatović: Ko kaže da nema cenzure u medijima, nije u pravu

Dunja Mijatović

Stanje u medijima na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuće, rekla je 3. septembra predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović i ocenila da je u medijskoj sferi u regionu prisutna cenzura. Kako je upozorila, novinari su izloženi pretnjama a suočavaju se i sa ekonomskim problemima, dok solidarnosti nema dovoljno. Na skupu o slobodi medija u Beogradu ocenjeno je i da zbog loše ekonomske situacije neki vlasnici medija u Srbiji sami pristaju na to da budu pod nečijim uticajem, kako bi zaštitili ili unapredili svoj posao.

"Država treba da omogući institucije koje će štititi građanje, novinare i medije", poručila je Mijatović koja se putem internet veze uključila i učestvovala na skupu "Sloboda medija" koji je u Beogradu organizovao magazin Njuzvik (Newsweek).

Ona je istakla da države Zapadnog Balkana rade na medijskom zakonodavstvu, ali da se izbegava realno sagledavanje i priznavanje stvarne situacije. "Novinari se suočavaju sa ekonomskim problemima, a svedoci smo i nedostatka solidarnosti", ocenila je Mijatović.

Prema njenim rečima, novinari i njihove porodice izloženi su pretnjama, a vlade još nisu spremne da novinare puste da rade svoj posao.

Kada je reč o odgovornosti samih medija, ona smatra da se odgovorno izveštavanje neretko definiše kao odsustvo kritike prema onima koji su moćni i koji su na vlasti.

Predsednik Upravnog obora Asocijacije medija Zoran Sekulić ocenio je da zbog loše ekonomske situacije neki vlasnici medija u Srbiji sami pristaju na to da budu pod nečijim uticajem, kako bi zaštitili ili unapredili svoj posao.

Sekulić je kao problem istakao i pad tiraža dnevnih novina koje redovno kupuje svega 10% stanovništva.

On je upozorio da se zarad povećanja tiraža kao problem javlja tabloizacija medija i senzacionalističko novinarstvo.

Pored različitih vrsta uticaja, on je kao problem u srpskim medijim istakao i netransparentnu vlasničku strukturu.

Na skupu se govorilo i o istraživačkom novinarstvu, koje je, kako je ocenjeno, u Srbiji daleko od onoga što bi trebalo da bude i još uvek je u povoju.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…