Mijatović: Bezbednost novinara i sloboda izražavanja na internetu najveći izazovi

Dunja Mijatović

Mediji u regionu su se u godini koja je na izmaku susretali s dva glavna izazova, a to su rastući broj napada na novinare i pokušaji filtriranja i blokiranja pristupa internetu – izjavila je Feni predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Iako se stepen problema razlikuje od regiona  do regiona, bezbednost novinara i sloboda pristupa internetu ostaju glavna pitanja, navodi Mijatović. 

– Što se tiče BiH i zemalja zapadnog Balkana, mislim da je ono što je najpre bilo politički korektno označeno kao nedostatak volje da se implementira medijski zakonski okvir, može jedino gledati kao nepoštovanje vladavine prava, što ponekad vodi nesankcionisanom kršenju zakona od onih koji su odgovorni za njihovu primenu. Ovo, zajedno sa bezbednošću novinara i nekažnjavanjem napada na novinare, nažalost, ostaju glavna pitanja – upozorila je.

Po njenim rečima, dodatni problem je nesprovođenje reforme javnog RTV servisa.

– Od januara iduće godine neće biti sistema za naplatu sredstava potrebnih za funkcionisanje sistema što je naročito zabrinjavajuće. Ovo, zajedno sa činjenicom da pravni okvir za javne servise nije implementiran, dovelo je do situacije koja može rezultirati kolapsom celokupnog sistema – upozorila je Mijatović.

Navela je kako je tokom svoje zvanične posete Bosni i Hercegovini u julu ove godine takođe naglasila manjak napretka u prelaženju s analognog na digitalno emitovanje. Nekoliko značajnih koraka je preduzeto od tada i nada se da će se taj proces nastaviti.

– Kao što sam rekla mnogo puta ranije, potrebno je da se očuva sloboda izražavanja na internetu i sa zabrinutošću napominjem da postoji veliki broj tužbi za klevetu, koje su većinom podneli političari i javne ličnosti protiv medija – kaže Mijatović.

Govoreći o očekivanjima u 2016. godini, predstavnica OSCE-a kaže da bezbednost novinara i sloboda izražavanja na internetu i dalje ostaju glavni izazovi.

– Osim pretnji i napada na novinare i pitanja kažnjivosti, pitanja poput uredničke i finansijske nezavisnosti javnih emitera i nihovih regulatora i primena zakona o medijima će nastaviti igrati značajnu ulogu za razvoj slobode medija u 2016. godini – kazala je Feni predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović. 

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…