Mijačić: Trenutna situacija je najveći test za KFOR koji mora odigrati ključnu ulogu u obezbeđivanju mira na severu Kosova

Dragiša Mijačić

Beograd – Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić rekao je da je ponedeljak prvi radni dan nakon odluke Srba sa severa Kosova za povlačenje iz kosovskih institucija tako da će se danas najbolje videti obim ove odluke.

Ukoliko ne dođe do brze reakcije međunarodne zajednice i operacionalizacije njihovih saopštenja u konkretnim akcijama na severu Kosova, situacija će se pretvoriti u dugoročnu nestabilnost sa nepredvidljivim razmerama„, rekao je za agenciju Beta Mijačić, koji je koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35, na pitanje postoji li rešenje za sadašnju krizu na Kosovu.

On je naveo da je „trenutna situacija najveći test za KFOR koji mora odigrati ključnu ulogu u obezbeđivanju mira na severu Kosova, s tim što se ne treba zaboraviti da je KFOR vojna a ne policijska misija, samim tim nije realno očekivati da će oni obavljati policijske zadatke na ovom prostoru„.

Na pitanje da li je situacija bliže smirivanju ili sukobima, on je naveo da „Vlada Kosova najavljuje slanje policijskih službenika iz drugih, pretežno-albanskih sredina, na sever Kosova. Svih ovih godina na severu nikada nisu patrolirali albanski policajci, uglavnom su to bili Srbi ili mešovite patrole. Otuda slanje albanskih policajaca na sever Kosova može biti uvod u katastrofu sa nesagledivim razmerama„, upozorio je Mijačić.

Kako je istakao, „iskreno se nadam da će postojati dovoljno razuma u Vladi Kosova i među međunarodnim partnerima da shvate kompleksnost ove situacije, pre svega odluke da se pošalju albanski policajci u većinske srpske sredine na severu Kosova„.

Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija, on je istakao da su „predstavnici Srba sa severa Kosova već duže vreme najavljivali izlazak iz kosovskih institucija, tako da ova odluka ne predastavlja iznenađenje„.

Podsetiću da su politički predstavnici Srba napustili institucije u Prištini nakon hapšenja Marka Đurića u martu 2018, a gradonačelnici četiri opštine su podneli ostavke nakon uvođenja 100 odsto taksi na uvoz robe iz Srbije. Usled pritiska međunarodne zajednice ove odluke su bile kratkotrajne a njihov efekat skoro neprimetan„, naveo je Mijačić.

On je naglasio da je „sada drugačija situacija, jer institucije napuštaju ne samo političari već i službenici, policajci, sudije i tužioci. Videćemo da li je ovo (dugo)trajna mera, i da li je Vlada Srbije spremna da podrži sve građane koji su ovim činom ostali bez posla„.

Podsetiću, dodao je Mijačić, da su na poziv Vlade Srbije, Srbi sa Kosova napustili kosovske institucije 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Međutim, iako je obećala, tadašnja vlada nije obezbedila finansijsku nadoknadu za ljude koji su napustili kosovske institucije i ostali bez primanja, tako da su mnogi od njih bili prinuđeni da se vrate nazad na stari posao. Videćemo kakva će biti reakcija ove vlade, da li postoji spremnost i finansijska sredstva koja će pratiti odluku Srba sa Kosova„, rekao je Mijačić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…