Mijačić: Izjava nemačkog ambasadora za manastir Visoki Dečani je zvanični stav Nemačke

Foto: mc.rs

Beograd – Izjava ambasadora Nemačke u Prištini Jorn Rodea da je manastir Visoki Dečani kulturno nasleđe KiM, zvanični je stav Nemačke, tako da je on samo izneo jednu izjavu koja je u skladu sa zvaničnom politikom te zemlje.

To je konstatovao Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Ta izjava je izazvala veliki nemir u sprskoj zajednici. To nije prvi put da predstavnici zemalja koje su proznale Kosovo izjašnjavaju o kosovskom kulturnom nasleđu, nedavno je slično rečeno i za Novo Brdo, kao i druge spomenike kulture Srbije i sprskog naroda na KiM, ali imajući u vidu da su te zemlje priznale Kosovo, takva izjava ambasadora ne iznenađuje„, izjavio je Mijačić za Tanjug.

On je dodao da je pre ove izjave nemačkog ambasadora, izmešten spomenik palim srpskim vojnicima na groblju u Prištini zbog, kako se navodi u zajedničkom saopštenju francuske i nemačke amabsade, kontroverzi koju je lokacija spomenika izazvala u kosovskim medijima prilikom obeležavanja Dana primirja.

Kako je istakao, on lično smatra da je to jedan skandalozan čin, koji je protivan evropskim vrednostima, kulturi sećanja, vladavini prava, ali i zdravom razumu, zbog čega je, dodaje Mijačić, srpska zajednica na Kosovu je pokrenula peticiju za ponovno vraćanje tog spomenika na svoje meste, kao i za javno izvinjenje dvojice ambasadora.

Diplomate na Kosovu se bave pitanjima koja su značajna na Kosovu, svakako da ove akcije nisu u skladu sa procesima pomirenja, ali imajući u vidu da diplomate koje služe na nekoj teirotirji imaju prisniji odnos sa svojim domaćinima, otuda ne iznenađuje ovakav postupak. Mislim da su sada i jedan i drugi ambasador otišli u pravcu koji je nekonstruktivan, ne samo za odnose na Kosovu„, naveo je on i dodao da jedini ispravan postupak za ovako jedan nepromišljeni čin jeste izvinjenje dvojice ambasadora.

Mijačić kaže da se izmeštanje spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini i poseta nemačke delegacije, koja se dogodila nekoliko dana nakon izmeštanja spomenika, ne može povezati, jer se radi o redovnim aktivnosti nemačke diplomatije.

Govoreći o poseti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu i Prištini, Mijačić je izjavio da je to jedna pozitivna poseta, imajući u vidu dolazak novog turskog generala na čelo KFOR-a.

Vidim da će se Stoltenberg baviti pitanjem bezbednosti, pitanjem bezbednosne arhitekture između Kosova i Srbije, dleovanja KFOR-a, tako da je to jedna dobra poseta i trebalo bi je pozdraviti kako u Prištini tako i u Beogradu„, ocenio je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…