Migrantska kriza donela barijere i Zapadnom Balkanu

Migrantska kriza u 2015. godini dovela je do novih barijera ne samo za izbeglice na Bliskom istoku već i za migrante iz zemlja Zapadnog Balkana koje nisu članice EU, ocenio je u izveštaju o migranstkoj krizi i zemljama Balkana, Freedom House, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ove države koje su pogođene viskom stopom nezaposlenosti i socijalne izolovanosti, ranije su "izvozile" u EU takozvanu ekonomsku migraciju, između ostalog i kroz sistem azila.     

Čak i sa novom restriktivnom politikom za odvraćanje tražilaca azila sa Zapadnog Balkana faktori " guranja i povlačenja" i dalje uzrokuju migracije i ostaju u tom regionu, navodi Freedom House. 

Faktor guranja su usporavanje EU integracija, slabljenje demokratije i neprekidni socijalno-ekonomski izazovi.

Nove probleme donijela je migrantska kriza, ali i neophodnost da se više sredstava i pažnje posveti koheziji unutar Zapadnog Balkana.

"Berlinski proces" započet 2014., ima za cilj da održi momentum integracija Zapadnog Balkana u EU integracijama i poboljša regionalnu kooperaciju i nudi jednu od prilika da se to postigne.  

U isto vreme, EU zemlje, prema oceni Freedom Housea, treba da istraže mogućnost kvota kao rešenja za legalizaciju migracionog tržišta rada sa Zapadnog Balkana, ali i da  se pozabave njihovim domaćim problemima u zapošljavanju.  

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…