1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Migranti dva puta češće bez posla od građana EU

Migranti dva puta češće bez posla od građana EU

U Evropskoj uniji stopa nezaposlenosti ljudi starih između 20 i 64 godine koji nisu građani EU u 2013. godini bila je više nego dva puta veća nego građana Unije.

Međutim, procenat onih koji su nezaposleni godinu dana ili duže gotovo je isti kod građana EU (49,4%) i onih koji to nisu (48,6%). Evropska statistika pokazala je i da se radnici koji nisu građani EU češće od građana Unije angažuju na osnovu privremenih ugovora, kao i za rad sa nepunim radnim vremenom. Razlike u zaposlenosti postoje i između građana EU koji jesu ili nisu državljani neke zemlje EU.

Novi podaci evropske statističke službe pokazuju da je stopa zaposlenosti građana EU između 20 i 64 godine u prethodnoj godini bila 68,9% a kod onih koji nisu građani Unije 56,1%.

Istovremeno je više onih koji nisu građani EU nego onih iz EU bilo angažovano na osnovu privremenih ugovora – 20,2% prema 12,4%.

Slično je i kod rada sa nepunim radnim vremenom gde je stopa angažmana migranata bila 27,5% prema 18,4% kod građana Unije.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…