1. Početna
  2. IT
  3. Microsoft gradi data centre u okeanima

Microsoft gradi data centre u okeanima

Microsoft je pokrenuo inicijativu zvanu Project Natick, čiji je primarni cilj da omogući kompaniji izgradnju više data centara u okeanu. Kompanija iz Redmonda kaže da bi od izgradnje kapsule koja bi bila domaćin serveru i hardveru korist mogli da imaju i potrošači i sama kompanija, jer će pomoći da se servisi isporučuju brže nego ranije dok će u isto vreme održati troškove niskim.

Kompanija kaže da je već počeo istraživački projekat sa prototipom data centra nazvan Leona Philpot (po liku iz igre Halo), koji je instaliran na morskom dnu kilometar od obale Pacifika pored SAD a snaga ovog centra je ekvivalentna snazi 300 desktop PC-a.

Znanje o ovom načinu korišćenja resursa koje će biti skupljeno u naredna tri meseca, u mnogome će olakšati prikupljanje podataka i buduće datacentre učiniti održivijim i prihvatljivijim za okolinu. I da, sve ovo otvara jednu novu perspektivu i u budućnosti ćemo verovatno viđati mnogo ovakvih datacentara pod morem.

Ova tehnologija zapravo i nije nova. Iskustvo jednog Microsoftovog radnika koji je radio na podmornicama sa sofisticiranom opremom je bilo presudno da se uđe u ovaj projekat. Microsoftovi istraživači veruju da je ovo ipak prvi put da se jedan datacentar spušta i pohranjuje na određeno vreme ispod površine okeana. Podvodni centri bi mogli na duže staze da reše veliki problem sa potrošnjom energije potrebne za njihov rad što bi puno uticalo i na troškove održavanja kojji bi bili višestruko umanjeni.

Dok je instalacija podvodnih data centara prilično dobra za Microsoft, postavlja se pitanje kakva je korist od Project Natick za potrošače? Microsoft kaže da bi takvo stavljanje data centara drastično smanjilo latenciju i obezbedilo bolji odziv, posebno imajući u vidu da pola sveta živi u okviru 200 km od okeana. Iz Microsofta takođe poručuju da podvodna kapsula nimalo ne uništava životnu sredinu i da je eksperiment pokrenut prošle godine posebno bio fokusiran da odredi štetu koju bi to napravilo fauni.

Šta je u pozadini celog ovog projekta?

Datacentri su osnova Cloud computinga i sadrže grupu umreženih kompjutera koji zahtevaju ogromnu snagu da bi rešavali različite vrste proračuna: čuvanje, procesiranje i/ili distribuciju ogromne količine podataka. Električna energija potrebna za napajanje datacentara moglabi se prikupljati iz snage vetra i sunca, ili u ovom slučaju, čak iz talasa ili plimskih talasa. Kada su datacentri bliže mestima u kojima ljudi žive i rade, onda je i manja latencija, odnosno, brzine prenosa podataka, igranje online igrica i surfovanje internetom su prilično brži. Sa sve većim brojem korisnika u Cloudu, povećava se i tražnja koja ubrzano raste i ovaj potez je neminovnost za sve.

Sve ovo je nateralo na izazov Microsoftove istraživačke timove da pokažu koliko su vešti u građenju sistema koji izlaze iz standardnih okvira na koje smo navikli.

Ben Cutler, menadžer projekta koji stoji iza celog ovog poduhvata, nazvanog Project Natick, je deo Microsoftovog istraživačkog tima za specijalne projekte.

“Napravili smo veliki proboj u ovom polju i to u kratkom roku. Sagledali smo celu stvar iz potpuno novog ugla, drugačije perspektive, uz želju da izazovemo konvencionalne stavove kada je skladištenje podataka u pitanju. Mi smo mala grupa i veoma smo ushićeni oko celog projekta. Učinili smo sve da ohrabrimo zaposlene da sa nama podele ideje koje bi mogle da transformišu kompaniju. Kada smo počeli da istražujemo, počeli su da se otvaraju neki novi vidici i sve je imalo sve više i više smisla. Imali smo ispred sebe ogroman izazov koji nas je naterao da pomeramo granice.”

Izvor: SocialEmotionOnline

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…