Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati perspektivu članstva u EU

Angela Merkel

Brisel, 08. jul 2020. – Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu obrazložila program nemačkog predsedništva EU i istakla da „treba stremiti napretku za zemlje Zapadnog Balkana kojima treba dati perspektivu ulaska u članstvo“.

Kancelarka Merkel je navela da Nemačka, kao predsedavajući EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i „u krajnjem slučaju i s Albanijom„, a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je reč o pritisku migranata.

Angela Merkel je kazala da EU mora delovati odlučno i solidarno, pomažući najviše onim zemljama koje su najteže pogođene posledicama pandemije korona virusa i posebno istakla važnost usvajanja velikog finansijskog plana podrške od 750 milijardi evra, čemu su bitno doprineli Nemačka, Francuska i Evropska komisija, kao i višegodišnjeg budžeta od preko hiljadu milijardi evra.

EU je potrebna snažna spoljna i bezbednosna politika. „Evropa i svet preživljavaju korenite potrese i promene„, rekla je nemačka kancelarka i stavila do znanja da je Evropskoj uniji potrebno transatlantsko partnerstvo s Amerikom.

Ali, kako je ukazala Angela Merkel, „reč je o transatlantskom savezništvu čije su članice evropske zemlje i u kojem one mnogo više moraju računati na sebe same„.

Svetski poredak se menja neverovatnom brzinom i„, istakla je ona, „na nama je spoznaja kakvu Evropu želimo, da li je to Evropa sloboda, identiteta u razdoblju mondijalizacije„.

Evropa mora do 2050. godine imati na zakonskoj obavezi utemeljen preobražaj zaštite prirodne sredine, uz prelazak na ekonomiju i energetiku bez zagađivanja okoline i preduzeća oslonjena na inovacije.

Angela Merkel je kao treći prioritet nemačkog predsedavanja Unijom naglasila temeljit prelazak na digitalnu, numeričku privredu, predočivši da ljudi u Evropi ne smeju nikako da se boje da će time biti žrtvovani milioni radnih mesta, već naprotiv biće više sigurnosti za celu EU.

Nemačka kancelarka je objasnila da se Evropa poslednjih godina suočila s velikom zavisnošću od drugih svetskih centara kad je reč o digitalnoj, numeričkoj tehnologiji, a potrebe su naglo porasle.

Zato je životno važno da Evropa stekne numerički, digitalni suverenitet kad su u pitanju veštačka inteligencija, kvantna fizika… a zato moramo obezbediti i svoju odbranu od sajber kriminala i kampanja dezinformacija„, stavila je do znanja Angela Merkel.

I, kako je predočila, demokratiji je potrebna istina i otvoren uvid u zbivanja, čime se onemogućavaju i laži i populizam, uključujući sadašnju krizu pandemije korona virusa, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…