Merkel i Šulc se dgovorili o novoj velikoj koaliciji

Angela Merkel, Martin Šulc

Berlin, 7. februar 2018. – Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate, posle maratonskih pregovora, postigli su  dogovor o formiranju vladajuće koalicije, prema kojem bi socijaldemokrate dobile i ministarstvo finansija.

Poslednje sporne tačke u pregovorima koji su trajali celu noć odnosile su se na raspodelu ministarskih mesta, reformu zdravstva i ugovore o radu na neodređeno vreme.

Agencija DPA javila je da će socijaldemokrate dobiti ministarstva spoljnih poslova, rada i finansija, ali se ovo poslednje ministarstvo smatra "ulovom" pošto je prethodnih osam godina ministar finansija bio Volfgang Šojble iz Demohrišćanske unije (CDU).

Novi ministar finansija bi trebalo da bude gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc.

Maratonska runda pregovora kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc počela je 6. februara pre podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dve strane, započetih početkom januara.

"Imamo koalicioni sporazum koji znači pozitivne stvari za mnogo, mnogo građana", rekao je šef kancelarkinog kabineta Peter Altmajer, prenela je agencija AP.

Špigl piše da bi Šulc trebalo da bude novi šef nemačke diplomatije, kao i da će Šulc, u slučaju da SPD potvrdi dogovor s demohrišćanima, podneti ostavku na mesto lidera partije.

Sporazum između kancelarkine CDU i njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i SPD ne znači, smatraju analitičari, i brz kraj političkog "limba" u kome se Nemačka našla posle izbora u septembru.

Nemačka je već oborila rekord u posleratnom periodu po dužini perioda u kome se posle izbora pokušava da napravi vlada.

Dogovor treba da odobre 464.000 članova SPD, što bi moglo da traje i više nedelja. Mnogi članovi te stranke su skeptični prema novoj koaliciji s konzervativcima, pošto su posle četiri godine "velike koalicije" jesenas doživeli katastrofalan poraz na izborima, navodi AP.

Ako članovi SPD budu protiv nove koalicije, Angela Merkel će se suočiti s izborom – manjinska vlada ili novi izbori.

Merkel je prethodno pokušala da napravi vladu s dve manje partije, ali su pregovori propali u novembru. Nakon toga je lider socijaldemokrata odustao od prethodnog stava da se ne ide opet u veliku koaliciju, što je dovelo do velikih podela u stranci.

Iako neizbor vlade nije uticao na svakodnevni život i poslovanje, najveća evropska ekonomija i članica EU sa najvećom populacijom bez izabrane vlade nije bila u poziciji da pokreće značajne inicijative u EU, niti da igra isto tako značajnu ulogu u debatama o budućnosti Unije koje je do sada vodio francuski predsednik Emanuel Makron.

Novo istraživanje agencije Insa pokazalo je da je podrška SPD pala na 17% u odnosu na izborni rezultat od 20,5%.

Pali su i konzervativci, na 30,5%, što ukazuje da ne bi bilo većine za "veliku koaliciju" ako bi izbori bili održani sada, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…